Vg3 sjømatproduksjon (SMP03‑02)
Fagets relevans og sentrale verdier
Vg3 sjømatproduksjon handler om klargjøring, oppbevaring, videreforedling og omsetning av sjømat. Faget handler videre om slakting etter gjeldende forskrifter, sløying, filetering og rensing av sjømat. Vg3 sjømatproduksjon skal gjennom overvåking og betjening av produksjonsutstyr, operatørvedlikehold og forbedringsarbeid bidra til å fremme matsikkerhet og bærekraftig ressursforvaltning. Faget skal også bidra til å utvikle selvstendige, samarbeidende og omstillingsdyktige fagarbeidere i et arbeidsliv i endring.
Alle fag skal bidra til å realisere verdigrunnlaget for opplæringen. Vg3 sjømatproduksjon skal bidra til innsikt i produksjon og omsetning av sjømat tilpasset kundenes ønsker og behov. Gjennom kritisk tenkning, medvirkning, etisk refleksjon og arbeidsoppgaver utvikler lærlingene innsikt i sammenhengen mellom ressursbruken i dag og behovet for å ta vare på og utnytte ressursene for framtidige generasjoner. Vg3 sjømatproduksjon skal også bidra til forståelse av medbestemmelsesrett og medansvar på arbeidsplassen.