Vg3 sjømatproduksjon (SMP03‑02)
Kjerneelementer
Sjømat, teknologi og ressursutnyttelse
Kjerneelementet sjømat, teknologi og ressursutnyttelse handler om samspillet mellom råvarenes egenskaper, håndlag, produksjonsteknikker og produksjonsmetoder basert på tradisjoner og fagkunnskap. Videre handler det om bruk av teknologi, produktutvikling og kvalitetsvurdering i tråd med tilgang, etterspørsel og verdiskaping. Kjerneelementet handler også om dilemmaer knyttet til råvaretilgang, levendelagring, slakting og ressursutnyttelse av sjømat. Det handler dessuten om bruk og vedlikehold av redskaper, maskiner og utstyr.
Kvalitet og trygg mat
Kjerneelementet kvalitet og trygg mat handler om personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene. Videre handler det om trygg produksjon og omsetning av sjømat ved å følge virksomhetens kvalitetssystem. Kjerneelementet handler også om lover og forskrifter som regulerer produksjon og omsetning av sjømat.
Bærekraftig produksjon
Kjerneelementet bærekraftig produksjon handler om arbeidsflyt gjennom planlegging, samarbeid og kommunikasjon for å redusere svinn og gi økt lønnsomhet. Videre handler kjerneelementet om best mulig ressursutnyttelse og om hvordan bransjen påvirker miljøet gjennom valg av råvarer og emballasje. Dessuten handler bærekraftig produksjon om avfallshandtering, resirkulering og forebygging av utslipp til miljøet.
Arbeidsliv og yrkesidentitet
Kjerneelementet arbeidsliv og yrkesidentitet handler om kunnskap om pliktene og rettighetene i arbeidslivet og betydningen av trepartssamarbeidet. Videre handler kjerneelementet om å skape et psykososialt og fysisk arbeidsmiljø som fremmer helse, miljø og sikkerhet. Kjerneelementet handler også om sosial kompetanse og samarbeidsevne, kritisk tenkning og respekt for meningsforskjeller og forståelse av hvordan dette påvirker arbeidsmiljø og produktivitet. Arbeidsliv og yrkesidentitet handler dessuten om virksomhetens mål og historie og om dens tilhørighet i et yrkesfellesskap som fremmer utvikling, likeverd og likestilling.