Lærer- og Foreldreundersøkelsen 2023

Foreldre er i gjennomsnitt godt fornøyde med læringsmiljøet på skolen til sine barn, og de fleste lærere vurderer elevenes læringsmiljø som godt. Men det er en liten nedgang å spore når man ser på svarene over tid, og stadig flere lærere rapporterer om at elever opplever mobbing og krenkelser. Det viser analyser av data fra Lærerundersøkelsen og Foreldreundersøkelsen fra høsten 2022.

Hovedfunn

  • Både foreldre og lærere er i gjennomsnitt godt fornøyde med elevenes læringsmiljø på skolen.
  • Rapporten viser samtidig en lik tendens som ved analyser av Elevundersøkelsen, at det er en liten nedgang å spore når man ser på svarene over tid. I Foreldreundersøkelsen er dette mest synlig for spørsmål om motivasjon og for lærerundersøkelsen er vises det i spørsmål som handler om læringskultur, motivasjon og trivsel.
  • Vurderingen av SFO har, om enn i liten grad, endret seg i positiv retning. Her er det derimot store forskjeller mellom skolene.
  • Størst øking er det i lærere som rapporter om at elever opplever mobbing og krenkelser. Det er særlig en øking av lærere som rapporter om at elever opplever krenkelser på ungdomstrinnet.
  • Fysisk læringsmiljø får lavest skår, både for foreldre og lærere, men her er det store forskjeller mellom skolene.
  • Lærerne opplever både læringsmiljøet og ledelsen nokså forskjellige på ulike skoler. Analysene indikerer en sammenheng mellom lærernes opplevelse av graden av mobbing og krenkelser og deres syn på ledelsen.

Rapportserie