Overgang til ny lov
Hvordan skal du forholde deg til prosesser som går over tid, når lovverket endres?
Frem til ny opplæringslov med forskrifter trådte i kraft 1. august 2024, skulle opplæringsloven av 1998 med forskrifter brukes.
Overgangsregler
Det er gitt en overgangsregel i ny opplæringslov § 30-2 som viser til at enkeltvedtak og forskrifter med hjemmel i gammel lov, vil stå seg inntil Kongen fastsetter noe annet. Det vil si at slike vedtak eller forskrifter (herunder lokale forskrifter) ikke automatisk blir ugyldige selv om ny lov trer i kraft. Vedtak og forskrifter som er i strid med bestemmelser i ny lov vil ikke gjelde.
Departementet vil informere i god tid før det fastsettes at forskrifter til tidligere opplæringslov ikke lenger skal gjelde.
Læreplaner og rammeplan
Læreplaner i fag, overordnet del av læreplanverket og rammeplanen for SFO er fastsatt med hjemmel i gammel opplæringslov, men gjelder fortsatt etter ny opplæringslov.
Modulstrukturert opplæring
I opplæringsforskriften §§ 23-6 til 23-8 er det fastsatt overgangsordninger og innføringstakt for modulstrukturert opplæring.
Skriftspråk
I tillegg er det tatt inn en overgangsregel i opplæringsforskriften § 23-9, som viser til at fylkeskommunene ikke er pålagt å gi forskrift om hvilket skriftspråk som skal være hovedmål på hver skole før 1. august 2026.
Forberede overgangen fra gammel til ny lov
Inntak til videregående opplæring
Inntak til skole og formidling av læreplass før august 2024 vil skje etter gammel lov. Det vil si at elever som har rett til å fullføre fra høsten 2024, må søke om inntak etter ordinære søknadsfrister våren 2025. Fristen for å melde seg til mer opplæring for elever etter opplæringsforskriften § 4-3 vil dermed heller ikke gjelde før sommeren 2025. Fylkeskommunen kan imidlertid selv velge å gi elevene mer opplæring etter opplæringsforskriften § 5-2 allerede fra høsten 2024.
De som ikke har bestått fag- eller svenneprøven og ønsker mer opplæring, har ikke tilsvarende frister for å søke inntak eller formidling (opplæringsforskriften §§ 4-9 og 7-5). Det vil si at fylkeskommunen så langt det er mulig skal ta inn eller formidle disse utenfor ordinære søknadsfrister.
Voksne vil ha løpende inntak etter opplæringsforskriften § 13-3, og vil dermed tas inn til opplæring frem mot studie- eller yrkeskompetanse fra høsten 2024. Det gjelder også de som har rett til yrkesfaglig rekvalifisering etter opplæringsloven § 18-3.
Dokumentasjon av opplæring
For de som fullfører grunnskolen, og de som fullfører og består videregående opplæring våren 2024, skal vitnemål og kompetansebevis utstedes etter forskrift til opplæringsloven (gammel forskrift) kapittel 3. Det vil si at retningslinjene for føring av vitnemål og kompetansebevis i grunnskolen - 2024 og føring av vitnemål og kompetansebevis for videregående opplæring -2024 skal brukes.
Det er også reglene og retningslinjene etter gammel forskrift som skal følges for elever som får rett til vitnemål etter å ha bestått mer opplæring, ny, utsatt eller særskilt eksamen høsten 2024. Det gjelder også for privatister. Det vil blant annet si at disse kandidatene skal forholde seg til reglene om førstegangsvitnemål etter gammel forskrift.
Det samme gjelder de som får utstedt nytt vitnemål eller kompetansebevis, for eksempel etter endring av karakter som følge av klagebehandling, hvis en eller flere eksamener blir annullert, eller dersom det skal utstedes nytt vitnemål eller kompetansebevis som følge av skifte av juridisk kjønn.
Vi vil oppdatere retningslinjene for føring av dokumentasjon til ny lov og forskrift slik at de er klare til utstedelse av dokumentasjon våren 2025.
Utsatt eksamen
For kandidater som skal gjennomføre utsatt eksamen i trekkfag høsten 2024, skal trekket til eksamen gjøres på nytt. Hvis fylkeskommunen gir mer opplæring etter opplæringsforskriften § 5-2 skal ikke trekket gjøres på nytt.
Klagesaker
Klager på vedtak fattet etter gammel lov, men som kommer inn til førsteinstansen etter 1. august 2024, skal behandles etter regelverket som var gjeldende på vedtakstidspunktet.
Det vil si at gammel lov også i noen grad vil brukes etter at ny lov har trått i kraft.
Tilsyn
Vi oppfordrer statsforvalterne til å avslutte pågående tilsyn før sommeren 2024, hvis det er mulig. Vi oppfordrer også til å ikke åpne tilsyn som man ikke får avsluttet før ny lov trer i kraft, med mindre risikovurderingen tilsier at det er nødvendig. Dersom tilsyn likevel ikke blir avsluttet før ny lov trer i kraft, innebærer det en gjennomgang av undersøkelsene, oppdatering til ny lov og nytt forhåndsvarsel.