Vg2 kokk- og servitørfag (KOS02‑01)
Kompetansemål og vurdering
Kompetansemål etter råvare, produksjon, sal og service
Mål for opplæringa er at eleven skal kunne
- planleggje, produsere, dokumentere og vurdere produkt ut frå oppskrift, ønskt mengd, råvareval, produksjonsmetode og produktbeskriving
- praktisere personleg hygiene og følgje retningslinjer for næringsmiddel- og produksjonshygiene og reflektere over konsekvensar av å bryte retningslinjene
- kontrollere råvarekvalitet ved varemottak, vurdere om varene er leverte i samsvar med bestilling, og utføre avviksbehandling
- bruke verneutstyr, arbeide ergonomisk riktig og reflektere over betydninga av å følgje retningslinjene for eit trygt arbeidsmiljø
- montere, kontrollere, bruke og reingjere handverktøy, maskiner og utstyr og justere ved avvik
- vurdere sluttprodukta ut frå produktbeskrivingar og reflektere over sensorisk og hygienisk kvalitet
- bruke ulike konserveringsmetodar og gjere greie for samanhengen mellom konservering, haldbarheit og livsvilkåra for mikroorganismar
- gjere greie for fareanalyse og risikovurdering og forstå samanhengen mellom matborne sjukdommar og trygg mat
- utnytte produksjonseigenskapane til råvarene og gjere greie for kva som skjer med råvarene i ein produksjonsprosess og under lagring og omsetning
- produsere og tilrå mat og drikke basert på kostråda frå helsemyndigheitene og gjere greie for samanhengen mellom kosthald, ernæring og helse
- produsere og gi råd om spesialkost tilpassa gjester, kundar og brukargrupper med spesielle behov og merke menyar og varer etter gjeldande regelverk
- produsere og tilby mat og drikke ut frå norsk, samisk og internasjonal kultur og gjere greie for kva som kan påverke endringar i forbruksmønster og vareutval
- servere mat og drikke og drøfte serverings- og salsmetodar
- presentere, tilrå og servere alkoholfrie og alkoholhaldige drikkevarer i samsvar med gjeldande regelverk
- lage til, tilrå og servere varme og kalde drikkevarer til ulike gjester, kundar og brukargrupper
- gjere greie for bruksområde og produksjonsmetodar for ulike kalde og varme drikkevarer med eller utan alkohol i samsvar med gjeldande regelverk
- klargjere lokale for servering og sal og utarbeide menyar, plakatar og salsmateriell
- berekne pris og næringsinnhald i produkt for å kunne emballere og merke varene etter gjeldande regelverk
Undervegsvurdering
Undervegsvurderinga skal bidra til å fremje læring og til å utvikle kompetanse. Elevane viser og utviklar kompetanse i programfaget råvare, produksjon, sal og service når dei bruker kunnskapar, ferdigheiter og kritisk tenking til å løyse arbeidsoppgåver i programfaget.
Læraren skal leggje til rette for elevmedverknad og stimulere til lærelyst gjennom varierte arbeidsoppgåver. Læraren kan gi arbeidsoppgåver som dekkjer begge programfaga. Læraren skal vere i dialog med elevane om utviklinga deira i programfaget råvare, produksjon, sal og service. Elevane skal få høve til å uttrykkje kva dei opplever at dei meistrar, og reflektere over eiga fagleg utvikling. Læraren skal gi rettleiing om vidare læring og tilpasse opplæringa slik at elevane kan bruke rettleiinga for å utvikle kompetansen sin i programfaget.
Standpunktvurdering
Standpunktkarakteren skal vere uttrykk for den samla kompetansen eleven har i programfaget råvare, produksjon, sal og service ved avslutninga av opplæringa i programfaget. Læraren skal planleggje og leggje til rette for at eleven får vist kompetansen sin i programfaget på varierte måtar. Med utgangspunkt i kompetansemåla skal læraren vurdere korleis eleven viser forståing, evne til refleksjon og kritisk tenking, og korleis eleven meistrar utfordringar og løyser oppgåver i ulike samanhengar. Læraren skal setje karakter i programfaget råvare, produksjon, sal og service basert på kompetansen eleven viser ved å planleggje, gjennomføre, vurdere og dokumentere eige fagleg arbeid.