Her finner du informasjon om eksamensdato, hva slags utstyr du trenger for å ta eksamen og fagkoder i ulike fag.
Vi har utarbeidet informasjon som skal hjelpe deg slik at du er best mulig forberedt til eksamen.
Datoer
Hvis du ønsker å ta flere eksamener må du sjekke at de ikke faller på samme dag. Det kan i så fall være nødvendig å fordele eksamener på flere semester. Oversikt over eksamensdatoer.
Fristen for påmelding til:
- våreksamen er 1. februar
- høsteksamen er 15. september
Påmelding til privatisteksamen
Du må selv melde deg opp til privatisteksamen via Inschool Visma i det fylket du ønsker.
For å finne ut når eksamen er, må du vite fagkoden for faget du skal ta eksamen i. Du trenger også fagkoden når du skal melde deg opp til eksamen.
Forberedelse til alle eksamener
- Finn læreplan med kompetansemål
- Eksamensveiledninger og tidligere eksamensoppgaver. Vi anbefaler at du leser eksamensveiledningen for din fagkode i god tid før eksamensdagen.
- Eksamensbesvarelser med begrunnelser for karakterer
- Muntlig eksamen
Privatister finner forberedelsedelene på forberedelsesdagen kl. 09.00. Ikke alle fag på videregående har forberedelsesdel.
Oppmøtested og tidspunkt for eksamen
Du skal få informasjon om oppmøtested og tidspunkt fra eksamenskontoret eller privatistkontoret i god tid før eksamen. Det er lurt å sjekke hvor eksamenslokalet ligger slik at du finner fram på selve dagen.
- Eksamen starter kl. 09.00 og avsluttes kl. 14.00 norsk tid.
- Du kan logge deg inn før eksamenen starter. Da vil du komme til en venteside frem til eksamen starter kl. 09.00.
- Elevene får 5 klokketimer til å ta eksamen. Bortsett fra operatørfag som har 6 timer og fremmedspråk (LK20) som har 4 timer.
- Kommer du for sent, men før kl. 10.00, mister du den tapte tiden. Møter du opp etter kl. 10.00, får du ikke gjennomføre eksamen.
Eksamen etter læreplaner som ble innført i 2020
Du skal levere hele eksamen digitalt. Det er ikke mulig å levere eksamensbesvarelser på papir.
Krav til utstyr
Eksamen etter nye læreplaner er heldigital med unntak av de fagene som er todelt.
Det er ikke mulig å levere eksamensbesvarelse på papir. Du har selv ansvar for å ha med utstyret du trenger på eksamensdagen.
På eksamensdagen må du ha med deg en datamaskin eller et nettbrett med tastatur for å kunne ta eksamen. Vi har laget brukerstøtte og praktisk informasjon om blant annet nedlasting av tastaturspråk, hvordan slå på stavekontroll, fjerning av forfatternavn og tekniske problemer under eksamen.
Datamaskinen din må ha siste versjon av en av disse nettleserne:
- Chrome
- Firefox
- Microsoft Edge (Chromium)
- Safari
Skjermoppløsningen må minst være 1024x768.
Fag med lytteoppgaver – husk å ha med hodetelefoner
I noen fag er det lytteoppgaver. Hvilke fag det gjelder står i eksamensplanen og på kandidat.udir.no. Kandidater som skal ta eksamen i disse fagene, må ha med seg hodetelefoner.
Privatistkontoret kan kreve at hodetelefonene har ledning, og ikke er trådløse. Det er lurt å undersøke med ditt privatistkontor hva som gjelder for deg.
Noen kandidater opplever problemer med å spille av lydfiler i Safari. Hvis du skal gjennomføre en eksamen med lytteoppgaver, bør du ha installert en annen nettleser.
Eksamensbesvarelser skal være anonyme – også filer
Under eksamen skal du besvare oppgaver enten direkte i det digitale eksamenssystemet, eller i en fil som du laster opp i det digitale systemet.
Oppgaver som ikke blir besvart direkte i det digitale systemet skal du samle i én felles fil. Du skal levere eksamen anonymt. Det er viktig at informasjon som for eksempel navnet ditt, ikke følger med i filen du laster opp.
Vi anbefaler at du konverterer filen til PDF, og deretter sjekker hvilken informasjon som følger med, før du leverer. Årsaken er at PDF er mest stabil for at sensor skal kunne åpne filen.
Du kan sjekke hva slags informasjon som følger med filen ved å åpne egenskapene for filen, og deretter eventuelt fjerne innholdet i felter som kan identifisere deg, for eksempel navn.
Filtyper i eksamenssvar
Ved innlevering av eksamenssvar kan følgende filtyper brukes: avi, bmp, c, css, doc, docm, docx, dot, dotm, dotx, emf, flv, ggb, gif, h, hlp, htm, html, jpe, jpeg, jpg, js, mdb, mdi, mht, mm, mov, movie, mp3, mp4, mpeg, mpp, odb, odp, ods, odt, ott, pdf, png, ppsm, ppsx, ppt, pptm, pptx, qt, rap, rm, rtf, stw, svg, swf, sxc, sxw, tex, tif, tiff, tii, txt, vsd, wav, wks, wmf, wmv, wps, wri, xls, xlsb, xlsm, xlsx, xml, xps
Følgende format kan brukes til pakking av filer: 7z, gz, rar, tar, z, zip, zipx
Vi anbefaler at du på forhånd øver på å lagre filer som PDF og å redigere egenskapene for filen.
Eksamen etter læreplaner innført i 2006 (LK06)
Krav til utstyr
Ta med deg datamaskin eller et nettbrett med tastatur på eksamensdagen.
Skjermoppløsningen må minst være 1024x768.
Du må oppdatere datamaskinen din med en av disse nettleserne:
- Microsoft Edge (Chromium) 80 eller nyere
- Chrome 56 eller nyere
- Firefox 50 eller nyere
- Safari 11.1 eller nyere
For nettbrett så må du ha følgende operativsystem og siste versjon av nettleser:
- iOS versjon 11 til 15 med Safari
- Android versjon 6.0.1 til 10 med Chrome
- Android versjon 6.0.1 til 10 med Firefox
Med hjelpemidler menes alle kilder og verktøy, både fysiske og digitale, du kan benytte deg av for å besvare eksamen. Dette kan for eksempel være egne notater, bøker, lovlige nettsider eller ordbøker. Vi anbefaler at du leser hvilke hjelpemidler som gjelder for din eksamen.
På forberedelsesdagen er alle hjelpemidler tillatt, inkludert kilder på internett og kommunikasjon med andre.
Kunstig intelligens ikke tillatt under eksamen
Bruk av tekstgeneratorer som ChatGPT er ikke tillatt under eksamen.
Du kan lese mer om hva som er juks under eksamen og hva konsekvensene kan være.
Eksamenskarakter og klage på karakter
Du får vite karakteren noen dager etter fellessensuren.
Privatister skal sende klagen til eksamenskontoret/privatistkontoret i fylket, eventuelt til skolen der privatisten tok eksamen. Les mer om hvordan du kan klage hvis du er misfornøyd med karakteren din.
Eksamen med sikker nettleser
Fra og med våren 2025 gjennomføres eksamen i nederlandsk I, nederlandsk II, tyrkisk I og tyrkisk II med sikker nettleser. Du kan lese mer om hva sikker nettleser er og hva du må gjøre før eksamen.
Har du spørsmål om privatisteksamen?
Hvis det er noe du lurer på om privatisteksamen skal du kontakte fylkeskommunen. Fylkeskommunen har ansvar for gjennomføring av privatisteksamen.