Læreplan i bakerfaget Vg3 / opplæring i bedrift (BAK3-01)
Utgått
Det gis ikke lenger opplæring etter læreplanen, men det kan være mulig å ta eksamen som privatist. Se informasjon om siste eksamen på fagkodene som er knyttet til læreplanen.
Etter Vg3
Råvarer og produksjon
- planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere produksjon av bakervarer
- velge og bruke håndverktøy, maskiner og utstyr og utføre daglig vedlikehold på disse
- vurdere kvaliteten på råvarer og oppbevare og behandle råvarene etter gjeldene regelverk
- utnytte råvarenes egenskaper i framstilling av ulike produkter og gjøre rede for hvordan råvarene påvirker hverandre
- gjøre rede for hvordan påslag av væske påvirker bakeprosessen
- lage hev og surdeig og forklare betydningen av fordeig
- framstille ulike bakervarer med bedriftens produksjonsutstyr
- utvikle resepter og fremstille bakervarer til ulike brukergrupper og ulike formål
- framstille deiger med lagdeling
- utføre håndoppslag av ulike produkter
- optimalisere deigeltingen
- vurdere heving og steiking av ulike produkter og kunne gjøre rede for avvik
- foreta mengdeberegning og bruke digitale verktøy til å kalkulere varer og produksjonskostnader ut fra en gitt resept
- drøfte bakervarenes betydning for kosthold og helse
- utføre arbeidet i tråd med ergonomiske prinsipper
Hygiene og kvalitetsstyring
- praktisere god personlig hygiene og produksjons- og næringsmiddelhygiene i henhold til gjeldende regelverk
- utføre renhold og renholdskontroller i henhold til gjeldende regelverk og renholdsplaner
- utføre arbeidet i tråd med gjeldende regelverk og kvalitetsstyringssystemer
- oppbevare, etterbehandle, emballere og merke produkter etter gjeldende regelverk
- delta i arbeidet med å bekjempe insekter og andre skadedyr og følge rutiner på området
Bransje, bedrift og miljø
- drøfte bransjens rammebetingelser og organisering og hvilke faktorer som kan påvirke de økonomiske resultatene
- drøfte hva profesjonell service og kundebehandling innebærer
- gjøre rede for innholdet i relevant nasjonalt og internasjonalt regelverk om forbrukernes rettigheter og plikter, herunder regler om klageadgang
- gjøre rede for forbrukerkrav til produktmerking og matvaretrygghet og gjeldende regelverk om dette
- bruke faguttrykk
- praktisere produksjon og avfallshåndtering etter gjeldende regelverk
- følge gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet
- arbeide i tråd med ergonomiske prinsipper
6 av 7