Læreplan i mat og helse, samisk plan (MHE2-01)
Utgått
Denne læreplanen er utgått.
Etter 10. årstrinn
Mat og livsstil
- planlegge og lage trygg og ernæringsmessig god mat og forklare hvilke næringsstoffer matvarene inneholder
- bruke digitale verktøy til å beregne energi- og næringsinnhold i mat og drikke og nyttiggjøre seg resultatene når man lager mat
- informere andre om hvordan matvaner kan påvirke sykdommer som henger sammen med livsstil og kosthold
- sammenligne måltid man selv lager med kostrådene fra helsemyndighetene
- vurdere kostholdsinformasjon og reklame i media
Mat og forbruk
- planlegge innkjøp, vurdere og velge matvarer ut fra etiske og bærekraftige kriterier
- drøfte hvordan ulike markedsføringsmetoder kan påvirke forbrukernes valg av matvarer
- utvikle, produsere, gi produktinformasjon og reklamere for et produkt
Mat og kultur
- lage mat av råvarer fra husdyr, rein eller annet vilt, fisk og sjømat
- bruke begreper knyttet til slakting og oppdeling av dyr, sløying og filetering av fisk og beskrive hvordan de forskjellige delene utnyttes
- sammenligne samisk og andre urfolks mattradisjoner og reflektere over hvordan matkulturer påvirker hverandre
- skape og prøve ut nye retter fra forskjellige råvarer, matlagingsmetoder og matkulturer
- planlegge, lage og servere mat for ulike sosiale sammenhenger og bruke elementer fra egen kultur som estetisk utrykk
- beskrive tradisjonelle metoder for salting, tørking og røyking av mat
8 av 9