Læreplan i pølsemakerfaget Vg3 / opplæring i bedrift (PMF3-01)
Utgått
Det gis ikke lenger opplæring etter læreplanen, men det kan være mulig å ta eksamen som privatist. Se informasjon om siste eksamen på fagkodene som er knyttet til læreplanen.
Etter Vg3
Råvarer og produksjon
- planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere produksjon av deiger, farser, pølseprodukter og ulike påleggsvarer
- følge systemer og rutiner for varemottak
- utføre produksjon, emballering, merking, lagring og distribusjon i henhold til gjeldende regelverk og kvalitetsstyringssystem
- gjøre rede for dyrenes anatomi og kjøttets struktur
- gjenkjenne og beskrive ulike kjøttråvarer og biprodukter som brukes
- gjøre rede for kjøttets egenskaper og sammensetning og utnytte dette i produksjonen
- utvikle resepter og produsere næringsmidler i samsvar med gjeldende regelverk
- forklare ulike kjemiske reaksjoner som skjer under produksjon av næringsmidler
- beherske ulike behandlingsteknikker og prosesser som brukes for produksjon av deiger, farser og pølseprodukter og det øvrige sortimentet
- bruke hjelpe- og tilsetningsstoffer i henhold til gjeldende regelverk og resepter
- drøfte hvordan råvarer, tilsetningsstoffer og produksjonsmetoder påvirker produktets næringsinnhold
- gjøre rede for eventuelle allergiske reaksjoner på bearbeidede kjøttvarer
- bruke tilgjengelig informasjonsteknologi ved oppskriftsberegning og produktkalkulasjon
- velge og bruke håndverktøy, maskiner og utstyr på en faglig korrekt måte
- montere og demontere maskiner og utstyr til forskjellige produkter
- utføre forebyggende vedlikehold
- bruke og behandle alle typer tarmer som utnyttes i produksjonen
- bruke ulike røyke-, koke- og steikemetoder i produksjonen
- forklare betydningen av relativ fuktighet og tørkesvinn
- planlegge arbeidet og gjøre bruk av flytskjema
- bruke tilgjengelig teknologi i produksjonsprosessen, trekke ut driftsdata og foreta korreksjoner ved avvik
- identifisere unormale tilstander i arbeidsoperasjoner, analysere feil og foreta korrigeringer
- følge rutiner for renhold og renholdskontroller og forebyggende vedlikehold av lokaler, maskiner og utstyr og gjøre rede for konsekvenser ved avvik
Hygiene og kvalitetsstyring
- praktisere god personlig hygiene og produksjons- og næringsmiddelhygiene i henhold til gjeldende regelverk og kvalitetsstyringssystemer
- følge gjeldende regelverk og rutiner for persontrafikk og vareflyt og gjøre rede for hygienesoner
- følge rutiner for bekjempelse av insekter og andre skadedyr
- gjøre rede for tilsynsmyndighetenes oppgaver og virkeområder i bedriften
Bransje, bedrift og miljø
- drøfte sammenhenger mellom produktivitet, kvalitet og internt arbeidsmiljø
- drøfte bransjens rammebetingelser og bedriftens plass i samfunnet
- drøfte hvilke faktorer som kan påvirke økonomiske resultater
- gjøre rede for innholdet i relevant nasjonalt og internasjonalt regelverk om forbrukernes rettigheter og plikter, herunder regler om klageadgang
- gjøre rede for forbrukerkrav til produktmerking og matvaretrygghet og gjeldende regelverk om dette
- følge bedriftens krav til profesjonell kundebehandling
- bruke digitale verktøy i produksjon og omsetning av varer
- følge gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet og bruk av verneutstyr
- drøfte ansvaret pølsemakeren har for å verne om miljøet, og gjøre rede for hvordan dette kan gjennomføres i praksis
- utføre arbeidet i tråd med ergonomiske prinsipper
6 av 7