Ledelse av profesjonelle læringsfellesskap / Ledelse av profesjonsfellesskap og læreplanarbeid
Studietilbud som støtter skoleledere med ledelse og utvikling av lærende profesjonsfellesskap og læreplanarbeid.
Studietilbud 2025 – Ledelse av profesjonelle læringsfellesskap
Studietilbud 2025 – Ledelse av profesjonsfellesskap og læreplanarbeid
Varighet: 1 år
Søknadsfrist: 1. april 2025. Søk direkte til universitetet eller høyskolen du ønsker å studere ved.
Formålet med studiene
Ledelse av lærings- og læreplanarbeid og ledelse av profesjonelle læringsfellesskap er et tilbud for rektorer og andre skoleledere i grunn- og videregående opplæring, som har gjennomført rektorutdanning eller tilsvarende utdanning.
Studiene skal gi deg som er skoleleder kompetansen som er nødvendig for å kunne se muligheter og løse utfordringer. Det skal føre til konkret forbedring og endring ved din skole. Studiet er praksisnært og forskningsbasert.
Målet med modulene er å gi skoleledere kompetanse til å kunne:
- lede og utvikle profesjonelle læringsfellesskap ved skolen
- tolke og forstå læreplanverket
- bruke læreplanverket til å lede ansattes lærings- og utviklingsarbeid
- skape en fellesforståelse på skolen av sentrale begreper og prinsipper i læreplanverket
Behov for lederkompetanse
Skoleledere er ansvarlig for at skolen har høy kvalitet i opplæringen. Rektor er ansvarlig for elevenes læringsresultater og skolemiljø og for å legge til rette for gode læringsprosesser på skolen. Rektor er ansvarlig for at alle ansatte får veiledning og støtte i sitt arbeid med å skape godt læringsmiljø for elevene. Skolelederes evne til å lede og utvikle lærings- og læreplanarbeid vil være avgjørende. Det forventes at ledelsen har tilstrekkelig god fagkompetanse og legitimitet til å kunne gjøre gode faglige vurderinger samt utnytte faglig kompetanse i organisasjonen. Lederes evne til å nyttiggjøre et relevant kunnskapsgrunnlag for skolens kvalitetsarbeid er viktig.
Skolen skal være et profesjonelt læringsfellesskap der lærere, ledere og andre ansatte reflekterer over felles verdier, og vurderer og videreutvikler sin praksis. Skolen som samfunnsinstitusjon er forpliktet til å bygge på og praktisere verdiene og prinsippene for grunnopplæringen. Skoleeiere, skoleledere og lærere har ut fra sine ulike roller et felles ansvar for å legge til rette for god utvikling i skolen. De må sammen sørge for at skolens praksis er i samsvar med hele læreplanverket.
Skolelederes evne til å styrke og lede lærende profesjonsfellesskap og til å utvikle organisasjonskultur er viktig, slik at alle ansatte kan og vil hjelpe og støtte hverandre i arbeidet. I dette ligger det at ledere må være inspiratorer og konfliktløsere. Skolelederes evne til samarbeid med andre kolleger, skoler, skoleeier og andre eksterne aktører er også avgjørende, for å skape en skole som bidrar til barn og unges læring, mestring og trivsel.
Formålet med å fornye Kunnskapsløftet er å gjøre barn og unge bedre i stand til å møte og finne løsninger på dagens og fremtidens utfordringer. Elevene skal utvikle relevant kompetanse og gode verdier og holdninger som har betydning for den enkelte, i et samfunn preget av større kompleksitet, stort mangfold og rask endring.
For å realisere intensjonene med fornyelsen av Kunnskapsløftet må skolene videreutvikle lærende profesjonsfellesskap som er preget av aktiv deltakelse, delingskultur og endringsvilje.