Om rektorutdanningen
Rektorutdanningen er et tilbud til skoleledere i grunnopplæringen og videregående opplæring.
Hvem kan søke?
Rektorutdanningen er et statlig finansiert videreutdanningstilbud for skoleledere i grunnskolen og videregående opplæring. Ledere på institusjoner som tilbyr voksenopplæring på grunnopplæringsnivå, kan også søke. Det innebærer at ledere ved folkehøgskoler, SFO og fagskoler ikke er i målgruppen for rektorutdanningen.
Andre søkere enn rektorer må være skoleledere. Det innebærer å inneha formelle lederstillinger med personalansvar og ansvar for pedagogisk utviklingsarbeid, eksempelvis inspektører og avdelingsledere. Dette vil i de fleste tilfeller være inspektører eller avdelingsledere.
500 skoleledere kan få tilbud om plass i studieåret 2025–2026.
Disse kan ikke søke
Lærere med tilleggsfunksjoner som for eksempel teamledere er ikke en del av målgruppen for rektorutdanningen.
Formål og innhold
Rektorutdanningen er tilrettelagt for å kunne kombineres med full jobb som skoleleder.
Rektorutdanningen skal gi skolelederne:
- God rolleforståelse, herunder god forståelse av ledelse og ledelse av skoler
- Kompetanse til å lede
- Kompetanse i skoleutvikling
- Et grunnlag for videre læring og utvikling som leder
Rektorutdanningen skal gi avtrykk i praksis:
- Føre til bedre ledelse
- Læring og utvikling i skoleledernes organisasjon
De prioriterte temaene i perioden 2020-2025 er ledelse og utvikling av lærings- og læreplanarbeid, skolemiljø, digitalisering og profesjonsfellesskap. Studiestedene bringer i tillegg inn andre temaer ut fra deltakernes behov.
Studietilbud
Oversikt over studietilbudene finner du her. For studieåret 2025–2026 kan skoleledere velge mellom syv universiteter og høgskoler fordelt på ti studiesteder. Alle studietilbudene har en varighet på halvannet år og gir 30 studiepoeng.
Organiseringen av studietilbudene kan variere hos de ulike universitetene og høgskolene. Mer informasjon om de enkelte studietilbudene finnes på studiestedene sine nettsider
Finansiering
Studieplassene er finansiert av Utdanningsdirektoratet. Det er ingen stipend- eller vikarordning knyttet til rektorutdanningen. Utgifter til reise, opphold og relevant studiemateriell finansieres ikke av Utdanningsdirektoratet.
Prioriteringer i Udir sin søknadsbehandling
Søknader som er godkjent av skoleeier blir behandlet videre av Utdanningsdirektoratet.
Ved oversøkning vil vi prioritere nytilsatte rektorer som har vært i stillingen mindre enn to år, deretter andre rektorer, og til slutt andre skoleledere. Søknader fra Finnmark fylke og kommuner i oppfølgingsordningen blir prioritert der det er mulig.