Indikatorveiledning – Ståstedsanalysen og Tilstandsrapporten for videregående
Karakterer
Eksamenskarakter
Slik tolker du tallene
Standpunktkarakterer og eksamensresultater inngår i elevenes sluttvurdering og skal gi informasjon om elevenes kompetanse ved avslutningen av grunnopplæringen. Endringer i karakterer over tid uttrykker ikke nødvendigvis at elevenes nivå har endret seg. Karakterstatistikken bør derfor ses i sammenheng med annen informasjon fra nasjonalt kvalitetsvurderingssystem.
Gjennomsnittskarakterer for et fylke eller for landet endrer seg lite fra år til år. Gjennomsnittskarakterer for en skole eller en kommune kan derimot endre seg mye fra år til år. Dette er fordi gjennomsnittskarakteren i større grad vil påvirkes av enkeltelevers resultat når det er få elever på en skole eller i en kommune. Endringer i karakterer på skolenivå bør derfor tolkes med varsomhet.
For å kunne bruke karakterresultater som indikatorer på kvalitet på den enkelte skole, må det være et tilstrekkelig elevgrunnlag på skolen. Dersom det er få elever på en skole vil karakteren i større grad bli påvirket av karakteren til enkeltelever. For større skoler kan også variasjoner i elevgruppen være med å forklare endringer i karakterer fra år til år.
På bakgrunn av dette bør du se på data for flere år for å sammenligne resultatene til flere skoler, eller sammenligne en skoles resultat med resultatene på fylkesnivå eller nasjonalt nivå.
I fag hvor elevene trekkes til eksamen bør du være varsom med å trekke slutninger om undervisningen eller kompetansen til elevene på en skole, i en kommune eller på fylkesnivå. Dette er fordi antallet elever som trekkes i et fag er begrenset, og vil derfor ikke representere alle elevene på valgt nivå. På nasjonalt nivå er antallet elever i hvert fag stort og uttrekket representativt for elevene som helhet.
Slik er tallene beregnet
Du kan lese mer om hvordan tallene innhentes, kontrolleres og bearbeides før publisering i statistikkbanken. Du kan også lese om publiseringsreglene for denne statistikken («prikking», «skjerming»).
Kilder
Karakterer i videregåendeskole er registerdata på individnivå, hentet fra fylkeskommunenes inntakssystem VIGO. Hovedfunksjonen til VIGO er å administrere inntak til de ulike kurstrinnene i videregående opplæring og å administrere retten til videregående opplæring for innbyggerne i den enkelte fylkeskommune.
Kvalitetskontroll
Etter mottak av data utfører Utdanningsdirektoratet dublettkontroll, dvs. sjekker at samme elev ikke er registrert på samme fag flere ganger. Vi sjekker også at organisasjonsnummeret til skolene som elevene er registrert på er riktig, og om elevene er registrert med gyldige karakterer, fagkoder og kombinasjoner av fagkoder og eksamens-/standpunktkarakter. Det gjennomføres også kontroller underveis for å sikre at det ikke oppstår feil i statistikkgrunnlaget som følge av selve bearbeidingen.
Beregninger
Tallene er beregnet som et gjennomsnitt av karakterene for alle ordinære elever som får opplæring etter ordinære læreplaner i Kunnskapsløftet ved en skole. Dette betyr for eksempel at elever som følger undervisning spesielt tilpasset for voksne ikke er inkludert i tallene, og det er heller ikke elever som har individuell opplæringsplan i faget og ikke skal ha karakter. Kun elever som har fått karakterer fra 1 til 6 er med i beregningene, og dette utelukker for eksempel elever som er fritatt fra vurdering i faget, eller som kun er registrert som deltatt.
Det betyr at det kun er elever med fagstatus E (=elev) som inngår i beregningen. Dersom en elev har to registrerte karakterer i samme fag, velges høyeste karakter. Det foretas korrigering hvis eleven har fått muntlig karakter til skriftlig eksamen og motsatt, basert på fagkode.
Endringshistorikk
- 2014-2015: Publiseringsreglene for åpen del justeres noe fra og med skoleåret 2014-2015 (se publiseringsregler under utdypende veiledning). Det publiseres ikke lenger egne fylkestall for Svalbard. Tall for Svalbard inngår fra og med 2014-2015 i geografisk aggregerte tall for Troms fylke.
- 2011-2012: Egne skoler med spesialundervisning er inkludert i tallene fra skoleåret 2011-2012. Det publiseres også resultater for norske skoler i utlandet. Norske skoler i utlandet inngår ikke i de nasjonale tallene.
- 2019-20: Grunnet koronasituasjonen ble alle eleveksamener i grunnopplæringen avlyst våren 2020.
Publiseringsregler
Opplysninger som direkte eller indirekte kan knyttes til enkeltindivider regnes som personopplysninger, se personopplysningsloven § 2 nr 1. Publiseringsreglene som kommer til anvendelse på åpen del skal ivareta personvernet ved å forhindre direkte eller indirekte identifisering av enkeltelever, da opplysningene skal behandles konfidensielt og i henhold til reglene om taushetsplikt i forvaltningsloven § 13 (1).
Fra og med skoleåret 2014-2015 gjelder følgende publiseringsregler for karakterstatistikk på åpen del:
- Dersom antallet individer bak en indikator er 1,2,3,4 eller 5, så skal tallet skjermes. Indikatoren kan for eksempel være antall elever, snittkarakter, eller andel elever.
- Dersom alle elevene på ett nivå, for eksempel på en skole eller i en kommune, har fått samme karakter, så skal tallet skjermes.
- Dersom ett tall er skjermet, må også andre tall som kan benyttes til å utlede de skjermede tallene skjermes.
Til og med skoleåret 2013-2014 gjaldt følgende publiseringsregler for karakterstatistikk på åpen del :
- Dersom antallet bak en eller flere enkeltkarakterer er mellom en og fire elever og totalt antall elever i utvalget er mindre enn 30, skal ikke fordelingen på de ulike karakterene vises.
- Dersom alle elevene i et utvalg er plassert på samme enkeltkarakter, skal ikke fordelingen på de ulike karakterene vises.
- Dersom regel 1 eller regel 2 kommer til anvendelse for ett av kjønnene, skal heller ikke tilsvarende tall for det andre kjønnet vises. Tallene for begge kjønn samlet skal likevel vises dersom regel 1 ikke kommer til direkte anvendelse for dette tallet.
- Verdien for gjennomsnitt skal ikke vises dersom gjennomsnittet er basert på færre enn ti elever.
Resultater for skoler som har levert karakterer for færre enn 75 % av sine elever vil ikke bli publisert i åpen del, fordi resultatene ikke vil være representative for skolen.
På lukket del har skoleeier og skoleleder full tilgang til egne resultater. Skoleeier og skoleledelsen er imidlertid ansvarlig for å ivareta elevenes personvern, se ovenfor, og dessuten reglene om taushetsplikt for opplysninger som må regnes som 'noens personlige forhold', se forvaltningsloven § 13 (1). Taushetsbelagte opplysninger skal unntas offentlighet, se offentlighetsloven § 13. Dette gjelder både ved bruk av resultater i den ordinære virksomheten i kommunen og på skolen, og ved behandling av begjæring om innsyn i resultater.
Om vurdering
Eksamen og trekking av elever til eksamen
I læreplanen for det enkelte fag er vurderingsformene for faget fastsatt. Læreplanen fastsetter om det skal være eksamen i faget, om eksamen er obligatorisk for alle eller om elevene kan trekkes ut til eksamen i faget. Videre er det fastsatt, om eksamensformen skal være skriftlig eller muntlig, og om eksamen skal være lokal eller sentral. Utvalget av elever som har eksamen, er representativt på nasjonalt nivå, for de største fagene.
Indikatorveiledning
Læringsresultater
Statistikkbanken presenterer resultater fra utvalgte fag og grunnleggende ferdigheter som kan være gode indikatorer på elevenes læringsutbytte. Vi presenterer også skolebidragsindikatorer som uttrykker skolens bidrag til elevenes læringsresultater. Datagrunnlaget omfatter:
- standpunktkarakterer og eksamenskarakterer i de fleste fagene i grunnskolen
- grunnskolepoeng i grunnskolen
- karakterer fra en rekke fellesfag og programfag i videregående opplæring
- resultater fra nasjonale prøver på 5., 8. og 9. trinn i lesing, regning og engelsk
- resultater fra fag- og svenneprøver i videregående opplæring
- skolebidragsindikatorer
Resultatene vises på skole-, kommune-, fylkes- og nasjonalt nivå. Resultatene fra fag- og svenneprøver vises på fylkes- og nasjonalt nivå.
Om karakterer
Standpunktkarakterer og karakterer fra eksamen i grunnskolen og i videregående opplæring utgjør sluttvurderingen. Denne vurderingen skal gi informasjon om den kompetansen eleven har oppnådd i faget ved avslutning av opplæringen, og vurderingen skal være fundert i målene i læreplanverket.
De enkelte karaktergradene har dette innholdet:
- Karakteren 1 uttrykker at eleven har svært lav kompetanse i faget.
- Karakteren 2 uttrykker at eleven har lav kompetanse i faget.
- Karakteren 3 uttrykker at eleven har nokså god kompetanse i faget.
- Karakteren 4 uttrykker at eleven har god kompetanse i faget.
- Karakteren 5 uttrykker at eleven har meget god kompetanse i faget.
- Karakteren 6 uttrykker at eleven har svært god kompetanse i faget
Standpunkt programfag
Slik forstår du tallene for resultater i videregående opplæring
Standpunktkarakterer og eksamensresultater inngår i elevenes sluttvurdering og skal gi informasjon om elevenes kompetanse ved avslutningen av opplæringen. Karakterene er ikke laget for å måle utvikling i elevenes kunnskaper og ferdigheter over tid. Karakterstatistikken bør derfor ses i sammenheng med annen informasjon fra nasjonalt kvalitetsvurderingssystem.
Gjennomsnittskarakterer for et fylke eller for landet endrer seg lite fra år til år. Gjennomsnittskarakterer for en skole eller en kommune kan derimot endre seg mye fra år til år, spesielt for eksamenskarakterer, i trekkfag der få elever er oppe til eksamen. Dette er fordi gjennomsnittskarakteren i større grad vil påvirkes av enkeltelevers resultat når det er få elever på en skole eller i en kommune. Endringer i karakterer på skolenivå bør derfor tolkes med varsomhet.
For å kunne bruke karakterresultater som indikatorer på kvalitet på den enkelte skole, må det være et tilstrekkelig elevgrunnlag på skolen. Dersom det er få elever på en skole, vil karakteren i større grad bli påvirket av karakteren til enkeltelever. For større skoler kan også variasjoner i elevgruppen være med å forklare endringer i karakterer fra år til år. På grunn av dette bør man se på data for flere år hvis man vil sammenligne resultatene til flere skoler, eller sammenligne en skoles resultat med resultatene på fylkesnivå eller nasjonalt nivå.
Slik er tallene beregnet
Du kan lese mer om hvordan tallene innhentes, kontrolleres og bearbeides før publisering. Du kan også lese om publiseringsreglene for denne statistikken («prikking», «skjerming»).
Kilder
Karakterer i videregående opplæring er registerdata på individnivå, hentet fra VIGO sentralbase. Hovedfunksjonen til VIGO er å administrere inntak til de ulike kurstrinnene i videregående opplæring og å administrere retten til videregående opplæring for innbyggerne i den enkelte fylkeskommune.
Kvalitetskontroll
Etter mottak av data utfører Utdanningsdirektoratet dublettkontroll, dvs. sjekker at samme elev ikke er registrert på samme fag flere ganger. Vi sjekker også at organisasjonsnummeret til skolene som elevene er registrert på er riktig, og om elevene er registrert med gyldige karakterer, fagkoder og kombinasjoner av fagkoder og eksamens-/standpunktkarakter. Det gjennomføres også kontroller underveis for å sikre at det ikke oppstår feil i statistikkgrunnlaget som følge av selve bearbeidingen.
Beregninger
Tallene er beregnet som et gjennomsnitt av karakterene for alle ordinære elever som får opplæring etter ordinære læreplaner i Kunnskapsløftet ved en skole. Dette betyr for eksempel at privatister eller elever som følger undervisning spesielt tilpasset for voksne ikke er inkludert i tallene, og det er heller ikke elever som har individuell opplæringsplan i faget og ikke skal ha karakter. Kun elever som har fått karakterer fra 1 til 6 er med i beregningene, og dette utelukker for eksempel elever som er fritatt fra vurdering i faget, eller som kun er registrert som deltatt.
Det betyr at det kun er elever med fagstatus E (=elev) som inngår i beregningen. Dersom en elev har to registrerte karakterer i samme fag, velges høyeste karakter. Det foretas korrigering hvis eleven har fått muntlig karakter til skriftlig eksamen og motsatt, basert på fagkode.
Endringshistorikk
2011-2012: Egne skoler med spesialundervisning er inkludert i tallene fra skoleåret 2011-2012. Det publiseres også resultater for norske skoler i utlandet. Norske skoler i utlandet inngår ikke i de nasjonale tallene. Fra skoleåret 2011-2012 registreres ikke elever som tar påbygging til generell studiekompetanse på samme fagkoder som elever som tar norsk hovedmål og norsk sidemål, Vg3 studieforberedende utdanningsprogram.
Eksamen og trekking av elever til eksamen
I læreplanen for det enkelte fag er det fastsatt om det skal være eksamen i faget, om eksamen er obligatorisk eller skal trekkes, om eksamensformen skal være skriftlig eller muntlig, og om eksamen skal være lokal eller sentral. Utvalget av elever som har eksamen, er representativt på nasjonalt nivå. På lokalt nivå og på skolenivå vil ikke utvalget være representativt. I arbeidet med kvalitet er det derfor viktig å ta hensyn til at de elevene som lokalt er trukket ut til eksamen, ikke behøver å være representative for alle elevene på skolen eller i kommunen/fylkeskommunen.
Definisjon av begreper
- Sluttvurdering: Grunnlaget for vurdering i fag er elevenes måloppnåelse i forhold til de samlede kompetansemålene i læreplanen for hvert enkelt fag. Elevene får tallkarakterer på en skala fra 1 til 6. Karakteren 6 er best. Sluttvurdering omfatter standpunktkarakterer, eksamen og fag- og svenneprøver.
- Standpunkt: Elevene får standpunktkarakterer i alle fag ved avslutningen av grunnskolen og ved avslutningen av hvert fag i videregående opplæring. Standpunktkarakterene utgjør hovedtyngden av elevenes vitnemål, og settes av lærer.
- Eksamen: Elevene trekkes ut til eksamen i to fag i grunnskolen, og i et lite utvalg av fagene ved avslutningen av hvert fag i videregående opplæring.
- Karaktergjennomsnitt: Beregnes ved å legge sammen alle karakterene i et fag ved en skole, i et fylke eller i hele landet, og dele på antallet elever.
Ofte stilte spørsmål
Hvorfor finner jeg ikke resultater for alle fagene her?
Fordi rapportene ville bli veldig store og vanskelige å lese hvis alle fag var med. Derfor har vi valgt ut de største fagene i hvert utdanningsprogram, spesielt de som også har eksamen. Du finner derimot resultater for alle fag i udir.no/statistikk.
Hvorfor finner jeg ikke resultatene for min skole her?
Det kan være ulike grunner til at det mangler resultater for en skole:
- Skolen har så få elever på dette faget, at resultatene er skjermet for å ivareta personvernet ved å forhindre direkte eller indirekte identifisering av enkeltelever (se avsnittet over om publiseringsreglene).
- Skolen hadde ingen elever i dette faget (ev. oppe til eksamen i dette faget) dette året.
- Utdanningsdirektoratet har ikke mottatt resultater for denne skolen fra VIGO.
- Det var registreringsfeil i datagrunnlaget for denne skolen (feil fagkoder er brukt, karakterene er rapportert i feil kolonne).
Publiseringsregler for karakterer på åpen del
Opplysninger som direkte eller indirekte kan knyttes til enkeltindivider regnes som personopplysninger, se personopplysningsloven § 2 nr 1. Publiseringsreglene som kommer til anvendelse på åpen del skal ivareta personvernet ved å forhindre direkte eller indirekte identifisering av enkeltelever, da opplysningene skal behandles konfidensielt og i henhold til reglene om taushetsplikt i forvaltningsloven § 13 (1).
Fra og med skoleåret 2014-2015 gjelder følgende publiseringsregler for karakterstatistikk på åpen del:
- Dersom antallet individer bak en indikator er 1,2,3,4 eller 5, så skal tallet skjermes. Indikatoren kan for eksempel være antall elever, snittkarakter, eller andel elever.
- Dersom alle elevene på ett nivå, for eksempel på en skole eller i en kommune, har fått samme karakter, så skal tallet skjermes.
- Dersom ett tall er skjermet, må også andre tall som kan benyttes til å utlede de skjermede tallene skjermes.
Til og med skoleåret 2013-2014 gjaldt følgende publiseringsregler for karakterstatistikk på åpen del:
- Dersom antallet bak en eller flere enkeltkarakterer er mellom en og fire elever og totalt antall elever i utvalget er mindre enn 30, skal ikke fordelingen på de ulike karakterene vises.
- Dersom alle elevene i et utvalg er plassert på samme enkeltkarakter, skal ikke fordelingen på de ulike karakterene vises.
- Dersom regel 1 eller regel 2 kommer til anvendelse for ett av kjønnene, skal heller ikke tilsvarende tall for det andre kjønnet vises. Tallene for begge kjønn samlet skal likevel vises dersom regel 1 ikke kommer til direkte anvendelse for dette tallet.
- Verdien for gjennomsnitt skal ikke vises dersom gjennomsnittet er basert på færre enn ti elever.
- Resultater for skoler som har levert karakterer for færre enn 75 % av sine elever vil ikke bli publisert i åpen del, fordi resultatene ikke vil være representative for skolen.
På lukket del har skoleeier og skoleleder full tilgang til egne resultater. Skoleeier og skoleledelsen er imidlertid ansvarlig for å ivareta elevenes personvern, se ovenfor, og dessuten reglene om taushetsplikt for opplysninger som må regnes som 'noens personlige forhold', se forvaltningsloven § 13 (1). Taushetsbelagte opplysninger skal unntas offentlighet, se offentlighetsloven § 13. Dette gjelder både ved bruk av resultater i den ordinære virksomheten i kommunen og på skolen, og ved behandling av begjæring om innsyn i resultater.
Standpunkt programfag
Standpunktkarakterer og karakterer fra eksamen i grunnskolen og i videregående opplæring utgjør sluttvurderingen. Vurderingen gir informasjon om den kompetansen eleven har oppnådd i faget ved avslutning av opplæringen. Sluttvurderingen skal ta utgangspunkt i målene i læreplanverket.
Vi presenterer foreløpige eksamenskarakterer basert på et utvalg av fag som har sentralt gitt skriftlig eksamen og sentral sensur i grunnskolen og i videregående opplæring
Karakterskalaen fra 1-6 uttrykker elevenes kompetanse slik:
- Karakteren 1 uttrykker at eleven har svært lav kompetanse i faget.
- Karakteren 2 uttrykker at eleven har lav kompetanse i faget.
- Karakteren 3 uttrykker at eleven har nokså god kompetanse i faget.
- Karakteren 4 uttrykker at eleven har god kompetanse i faget.
- Karakteren 5 uttrykker at eleven har meget god kompetanse i faget.
- Karakteren 6 uttrykker at eleven har svært god kompetanse i faget.
Standpunkt fellesfag
Slik forstår du tallene for resultater i videregående opplæring
Standpunktkarakterer og eksamensresultater inngår i elevenes sluttvurdering og skal gi informasjon om elevenes kompetanse ved avslutningen av opplæringen. Karakterene er ikke laget for å måle utvikling i elevenes kunnskaper og ferdigheter over tid. Karakterstatistikken bør derfor ses i sammenheng med annen informasjon fra nasjonalt kvalitetsvurderingssystem.
Gjennomsnittskarakterer for et fylke eller for landet endrer seg lite fra år til år. Gjennomsnittskarakterer for en skole eller en kommune kan derimot endre seg mye fra år til år, spesielt for eksamenskarakterer, i trekkfag der få elever er oppe til eksamen. Dette er fordi gjennomsnittskarakteren i større grad vil påvirkes av enkeltelevers resultat når det er få elever på en skole eller i en kommune. Endringer i karakterer på skolenivå bør derfor tolkes med varsomhet.
For å kunne bruke karakterresultater som indikatorer på kvalitet på den enkelte skole, må det være et tilstrekkelig elevgrunnlag på skolen. Dersom det er få elever på en skole vil karakteren i større grad bli påvirket av karakteren til enkeltelever. For større skoler kan også variasjoner i elevgruppen være med å forklare endringer i karakterer fra år til år.
På grunn av dette bør man se på data for flere år hvis man vil sammenligne resultatene til flere skoler, eller sammenligne en skoles resultat med resultatene på fylkesnivå eller nasjonalt nivå.
Slik er tallene beregnet
Her kan du lese mer om hvordan tallene innhentes, kontrolleres og bearbeides før publisering. Du kan også lese om publiseringsreglene for denne statistikken («prikking», «skjerming»).
Kilder
Karakterer i videregående opplæring er registerdata på individnivå, hentet fra VIGO sentralbase. Hovedfunksjonen til VIGO er å administrere inntak til de ulike kurstrinnene i videregående opplæring og å administrere retten til videregående opplæring for innbyggerne i den enkelte fylkeskommune.
Kvalitetskontroll
Etter mottak av data utfører Utdanningsdirektoratet dublettkontroll, dvs. sjekker at samme elev ikke er registrert på samme fag flere ganger. Vi sjekker også at organisasjonsnummeret til skolene som elevene er registrert på er riktig, og om elevene er registrert med gyldige karakterer, fagkoder og kombinasjoner av fagkoder og eksamens-/standpunktkarakter. Det gjennomføres også kontroller underveis for å sikre at det ikke oppstår feil i statistikkgrunnlaget som følge av selve bearbeidingen.
Beregninger
Tallene er beregnet som et gjennomsnitt av karakterene for alle ordinære elever som får opplæring etter ordinære læreplaner i Kunnskapsløftet ved en skole. Dette betyr for eksempel at privatister eller elever som følger undervisning spesielt tilpasset for voksne ikke er inkludert i tallene, og det er heller ikke elever som har individuell opplæringsplan i faget og ikke skal ha karakter. Kun elever som har fått karakterer fra 1 til 6 er med i beregningene, og dette utelukker for eksempel elever som er fritatt fra vurdering i faget, eller som kun er registrert som deltatt.
Det betyr at det kun er elever med fagstatus E (=elev) som inngår i beregningen. Dersom en elev har to registrerte karakterer i samme fag, velges høyeste karakter. Det foretas korrigering hvis eleven har fått muntlig karakter til skriftlig eksamen og motsatt, basert på fagkode.
Endringshistorikk
2011-2012: Egne skoler med spesialundervisning er inkludert i tallene fra skoleåret 2011-2012. Det publiseres også resultater for norske skoler i utlandet. Norske skoler i utlandet inngår ikke i de nasjonale tallene. Fra skoleåret 2011-2012 registreres ikke elever som tar påbygging til generell studiekompetanse på samme fagkoder som elever som tar norsk hovedmål og norsk sidemål, Vg3 studieforberedende utdanningsprogram.
Eksamen og trekking av elever til eksamen
I læreplanen for det enkelte fag er det fastsatt om det skal være eksamen i faget, om eksamen er obligatorisk eller skal trekkes, om eksamensformen skal være skriftlig eller muntlig, og om eksamen skal være lokal eller sentral. Utvalget av elever som har eksamen, er representativt på nasjonalt nivå. På lokalt nivå og på skolenivå vil ikke utvalget være representativt. I arbeidet med kvalitet er det derfor viktig å ta hensyn til at de elevene som lokalt er trukket ut til eksamen, ikke behøver å være representative for alle elevene på skolen eller i kommunen/fylkeskommunen.
Definisjon av begreper
- Sluttvurdering: Grunnlaget for vurdering i fag er elevenes måloppnåelse i forhold til de samlede kompetansemålene i læreplanen for hvert enkelt fag. Elevene får tallkarakterer på en skala fra 1 til 6. Karakteren 6 er best. Sluttvurdering omfatter standpunktkarakterer, eksamen og fag- og svenneprøver.
- Standpunkt: Elevene får standpunktkarakterer i alle fag ved avslutningen av grunnskolen og ved avslutningen av hvert fag i videregående opplæring. Standpunktkarakterene utgjør hovedtyngden av elevenes vitnemål, og settes av lærer.
- Eksamen: Elevene trekkes ut til eksamen i to fag i grunnskolen, og i et lite utvalg av fagene ved avslutningen av hvert fag i videregående opplæring.
- Karaktergjennomsnitt: Beregnes ved å legge sammen alle karakterene i et fag ved en skole, i et fylke eller i hele landet, og dele på antallet elever.
Publiseringsregler for karakterer på åpen del
Opplysninger som direkte eller indirekte kan knyttes til enkeltindivider regnes som personopplysninger, se personopplysningsloven § 2 nr 1. Publiseringsreglene som kommer til anvendelse på åpen del skal ivareta personvernet ved å forhindre direkte eller indirekte identifisering av enkeltelever, da opplysningene skal behandles konfidensielt og i henhold til reglene om taushetsplikt i forvaltningsloven § 13 (1).
Fra og med skoleåret 2014-2015 gjelder følgende publiseringsregler for karakterstatistikk på åpen del:
- Dersom antallet individer bak en indikator er 1,2,3,4 eller 5, så skal tallet skjermes. Indikatoren kan for eksempel være antall elever, snittkarakter, eller andel elever.
- Dersom alle elevene på ett nivå, for eksempel på en skole eller i en kommune, har fått samme karakter, så skal tallet skjermes.
- Dersom ett tall er skjermet, må også andre tall som kan benyttes til å utlede de skjermede tallene skjermes.
Til og med skoleåret 2013-2014 gjaldt følgende publiseringsregler for karakterstatistikk på åpen del:
- Dersom antallet bak en eller flere enkeltkarakterer er mellom en og fire elever og totalt antall elever i utvalget er mindre enn 30, skal ikke fordelingen på de ulike karakterene vises.
- Dersom alle elevene i et utvalg er plassert på samme enkeltkarakter, skal ikke fordelingen på de ulike karakterene vises.
- Dersom regel 1 eller regel 2 kommer til anvendelse for ett av kjønnene, skal heller ikke tilsvarende tall for det andre kjønnet vises. Tallene for begge kjønn samlet skal likevel vises dersom regel 1 ikke kommer til direkte anvendelse for dette tallet.
- Verdien for gjennomsnitt skal ikke vises dersom gjennomsnittet er basert på færre enn ti elever.
- Resultater for skoler som har levert karakterer for færre enn 75 % av sine elever vil ikke bli publisert i åpen del, fordi resultatene ikke vil være representative for skolen.
På lukket del har skoleeier og skoleleder full tilgang til egne resultater. Skoleeier og skoleledelsen er imidlertid ansvarlig for å ivareta elevenes personvern, se ovenfor, og dessuten reglene om taushetsplikt for opplysninger som må regnes som 'noens personlige forhold', se forvaltningsloven § 13 (1). Taushetsbelagte opplysninger skal unntas offentlighet, se offentlighetsloven § 13. Dette gjelder både ved bruk av resultater i den ordinære virksomheten i kommunen og på skolen, og ved behandling av begjæring om innsyn i resultater.
Vilkår om personvern
Vurdering for læring
Om karakterer
Standpunktkarakterer og karakterer fra eksamen i grunnskolen og i videregående opplæring utgjør sluttvurderingen. Vurderingen gir informasjon om den kompetansen eleven har oppnådd i faget ved avslutning av opplæringen. Sluttvurderingen skal ta utgangspunkt i målene i læreplanverket.
Vi presenterer foreløpige eksamenskarakterer basert på et utvalg av fag som har sentralt gitt skriftlig eksamen og sentral sensur i grunnskolen og i videregående opplæring
Karakterskalaen fra 1-6 uttrykker elevenes kompetanse slik:
- Karakteren 1 uttrykker at eleven har svært lav kompetanse i faget.
- Karakteren 2 uttrykker at eleven har lav kompetanse i faget.
- Karakteren 3 uttrykker at eleven har nokså god kompetanse i faget.
- Karakteren 4 uttrykker at eleven har god kompetanse i faget.
- Karakteren 5 uttrykker at eleven har meget god kompetanse i faget.
- Karakteren 6 uttrykker at eleven har svært god kompetanse i faget.