Yrkesfaglærer 2

Gjennom ordningen Yrkesfaglærer 2 skal fagpersoner fra arbeidslivet bli direkte involvert i opplæringen på yrkesfag.

Yrkesfaglærer 2-ordningen videreføres som en del av tilskuddsordning for lokal kompetanseutvikling i fag- og yrkesopplæringen, og fylkeskommunene skal legge til rette for at ordningen styrkes. Ved å innlemme Yrkesfaglærer 2-ordningen i tilskuddsordningen får fylkeskommunene større fleksibilitet i bruk av midler, og bedre mulighet til å iverksette relevante kompetansetiltak ut fra lokale behov. 

Endringen trer i kraft fra 2023.

Hva er Yrkesfaglærer 2?

Gjennom ordningen Yrkesfaglærer 2 skal fagpersoner fra arbeidslivet bli direkte involvert i opplæringen på yrkesfag. Fagpersonen gir opplæring til yrkesfagelever om tema innen fagpersonens fagområde, og som er relevant for elevenes utdanningsprogram/programområde. Opplæringen kan finne sted på en skole eller i en bedrift.

Ordningen skal bidra til å

  • skape gode og nyttige relasjoner mellom skole og arbeidsliv
  • styrke de yrkesfaglige aspektene ved opplæringen
  • øke elevenes læringsutbytte og motivasjon for fagene
  • heve lærernes kompetanse.

Alle fylkeskommunene deltar i ordningen og får en årlig tildeling basert på en fordelingsnøkkel. Midlene kan for eksempel brukes til å kompensere bedriften eller fagpersonen som gir opplæring eller til transport av elevene til en bedrift.

Yrkesfaglærer 2-ordningen (tidl. lektor 2 for yrkesfag) startet opp i 2018.

Føringer for ordningen

  • Fagpersonen bør jobbe i lokalt eller regionalt arbeidsliv.
  • Fagpersonen må ha kompetanse som er relevant for det aktuelle utdanningsprogrammet/programområdet.
  • Opplæringen må knyttes til en eller flere relevante læreplaner i programfag på yrkesfag. Arbeidslivet og skolen skal inngå avtaler hvor det kommer fram hvordan opplæringen knyttes til læreplanen(e) og hvordan elevene skal vurderes.

Yrkesfaglærer 2-ordningen har likhetstrekk med hospiteringsordningen i fag- og yrkesopplæringen. Vi oppfordrer fylkeskommunene til å se disse ordningene i sammenheng, og se disse i sammenheng med Kunnskapsløftet 2020.

Hvem er ordningen for?

Ordningen er for videregående skoler med yrkesfaglige utdanningsprogram, og private skoler med yrkesfaglige utdanningsprogram som er godkjent etter privatskoleloven.

Kontakt fylkeskommunen

Kontakt din fylkeskommune om skolen din er interessert i å prøve ut ordningen.

Erfaringer fra ordningen så langt

Det er generelt gode tilbakemeldinger på Yrkesfaglærer 2-ordningen. Fylkeskommunenes rapporter for midler tildelt i 2021 viser at ordningen er aktuell og ettertraktet, men under pandemien har også denne ordningen hatt utfordringer med gjennomføringen. I de fleste fylkeskommunene er det gjennomført opplegg som en del av Yrkesfaglærer 2 ordningen. Antall opplegg som gjennomføres varierer fra fylkeskommune til fylkeskommune.