De som arbeider i barnehagen, skal melde fra til styrer straks de mistenker eller kjenner til at en som arbeider i barnehagen krenker et barn. Styreren skal melde fra til barnehageeieren. Hvis de som arbeider i barnehagen får mistanke om eller kjennskap til at styreren i barnehagen krenker barn, må hen melde fra direkte til barnehageeier.
I en situasjon der det er mistanke om at en som arbeider i barnehagen krenker barn, må styrer eller barnehageeier i noen tilfeller forholde seg til både barnehageloven og arbeidsmiljøloven, og de må kjenne begge disse regelverkene godt. Barnehageeier har ansvar både overfor barn og ansatte.
Rask saksbehandling og forsvarlig prosess
Ved mistanke om krenkelser fra en som arbeider i barnehagen må barnehagen straks undersøke saken grundig. I undersøkelsene er det viktig å høre barnets oppfatning av situasjonen, på samme måte som det er viktig å høre den ansatte.
Barnehagen må ha en rutine for å håndtere mistanke om, eller kjennskap til, at en som arbeider i barnehagen krenker barn. Dette gjelder både en felles forståelse av hva slike krenkelser er, og hvordan dette skal meldes til styrer. Gode rutiner for håndtering av slike saker kan bidra til trygghet for barna og ansatte, og en rettferdig og konsekvent behandling. Det kan være vanskelig å melde fra om at en kollega bevisst eller ubevisst krenker barn. Risikoen for at ansatte krenker barn er mindre hvis barnehagen har en kultur for å gi hverandre hjelp og veiledning, og en ledelse som legger til rette for en slik kultur.
Personalets ansvar
De ansatte må legge til rette for å kommunisere med barna på en måte som ikke oppleves som krenkende. I rollen som profesjonell er det den ansatte som har mest makt i barnegruppen, noe som innebærer at det stilles særlige krav til den ansattes væremåte overfor barna. Hvis en ansatt har en negativ væremåte overfor et barn, kan det bidra til at også de andre barna krenker dette barnet.
Rammeplanen sier at personalet skal:
- ivareta barnas behov for fysisk omsorg, inkludert behov for ro og hvile
- legge til rette for at barna kan knytte seg til personalet og til hverandre
- sørge for at alle barn opplever trygghet, tilhørighet og trivsel i barnehagen
- møte alle barn med åpenhet, varme og interesse og vise omsorg for hvert enkelt barn
- være lydhør for barnas uttrykk og imøtekomme deres behov for omsorg med sensitivitet
- støtte og oppmuntre barna til å vise omsorg for andre og til selv å kunne ta imot omsorg
- bidra til at barna kan utvikle tillit til seg selv og andre
Styrer og pedagogisk leder har et særskilt ansvar
Styrer og pedagogisk leder skal etablere en kultur som fremmer et positivt barnesyn. Disse har et særskilt ansvar for å veilede ansatte som har et barnesyn eller en praksis som ikke er i samsvar med barnehagens verdigrunnlag. Noen ganger kan en ansatt bidra til eller opprettholde et utrygt miljø, uten at hen objektivt sett har krenket et barn. Det kan for eksempel handle om hvordan den ansatte leder barnegruppen, mangel på forutsigbarhet og utfordrende relasjoner. I en interessekonflikt mellom en ansatt og hva som er til det beste for barnet, er det hensynet til barnet som skal veie tyngst.
Barnehageeier har ansvar for at barnehagen drives i samsvar med gjeldende regelverk. Det betyr at det er barnehageeier som har det overordnede ansvaret for å sørge for at alle barn har et trygt og godt barnehagemiljø. Det er likevel styrer som har ansvaret for det pedagogiske og administrative arbeidet i barnehagen, og som i praksis skal legge til rette for det kontinuerlige arbeidet for å fremme helsen, trivselen, leken og læringen til barna.
I oppfølgingen av en sak der et barn har blitt krenket av en som arbeider i barnehagen, er det nødvendig at hele håndteringen blir evaluert. Styrer, og eventuelt eier, må se på om situasjonen kan ha noe med kulturen i barnehagen og i personalet å gjøre. En slik evaluering bør igjen følges opp med eventuelle forbedringer i arbeidet med barnehagemiljøet.
Å gjenopprette tillit
Når et barn har vært utsatt for krenkelser fra en som arbeider i barnehagen, er det nødvendig å gjenopprette tilliten. For noen barn kan dette ta lengre tid enn for andre, avhengig av for eksempel barnets sårbarhet, hvor alvorlig krenkelsen er og hvilke tidligere erfaringer barnet har. Det tar tid å skape tillit, og den skapes i en relasjon som er preget av anerkjennende holdninger, ord og handlinger.
Tillit bygges gjennom erfaringer som barnet får sammen med den ansatte. Den ansatte må derfor gi barnet positive erfaringer, som for eksempel gode blikk og oppmuntringer knyttet til store og små hendelser i barnehagehverdagen.