Samarbeid med hjemmet når barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø

Her finner dere råd om hvordan dere som jobber i barnehagen kan samarbeide med foreldrene når barnehagemiljøet ikke er trygt og godt, slik at både barn og foreldre blir ivaretatt. 

Barnehagen er den profesjonelle parten og skal sørge for god dialog og et godt samarbeid med foreldrene. 

Foreldrene til barn som ikke har det trygt og godt har behov for å møte ansatte som tar saken på alvor, tar seg tid til å lytte og som ikke er opptatt av å forsvare seg. Terskelen for kontakt mellom hjem og barnehage må være lav, og hvordan dere møter foreldrene kan være avgjørende for videre samarbeid. 

Handle raskt 

Når foreldrene eller barnet selv forteller at hen ikke opplever å ha et trygt og godt barnehagemiljø, trenger de å få rask respons fra dere i barnehagen. Hvis det er barnehagen som får mistanke om, eller kjennskap til, at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø er det viktig å informere foreldrene raskt. 

Inviter til et første møte 

Hvis et barn har vært utsatt for mobbing eller andre uønskede hendelser i barnehagen, må dere ofte ta en akutt samtale med foreldrene. Dere må sammen vurdere om barnet skal delta i samtalen. Ofte er det mest hensiktsmessig å møtes fysisk, gjerne samme dag eller så fort som mulig. Ved å invitere til et møte viser dere foreldrene og barnet at dere tar saken på alvor. I disse samtalene er det viktig at dere er presise og konkrete, og at dere presenterer opplysningene barnehagen har på en saklig og mest mulig objektiv måte. 

Hvis det er foreldrene som kontakter barnehagen, er det viktig at dere tar dere tid til å lytte. Fortell hvilke rutiner dere har, og hva som vil skje videre i saken. Fortell det dere vet om saken og hva dere vil gjøre videre. I disse samtalene kan det være til hjelp om dere har utarbeidet en plan som viser hvordan barnehagen går frem i en slik situasjon. Det viser at dere er profesjonelle, og kan bidra til å styrke foreldrenes tro på at dette er noe barnehagen tar alvorlig og vet hvordan dere skal håndtere videre. 

Når det er barnehagen som kontakter foreldrene, så må de få god informasjon om hva som har skjedd og hva dere vil gjøre videre. Dette kan være en vanskelig situasjon for foreldrene, som kan bli fortvilet over at barnet ikke har det trygt og godt. Vær saklige, omsorgsfulle og støttende i disse situasjonene. 
Dere bør skrive et referat fra møtet som alle parter får tilsendt, og avtale nytt møte innen kort tid. 

Vurder hvem fra barnehagen som bør delta i møter 

Styrer må ta stilling til hvem som skal delta i møter fra sak til sak. Antall deltakere fra barnehagen må ikke bli for overveldende for foreldrene og barnet. 

Vær åpen, lyttende og spørrende 

Foreldrene må oppleve at de blir hørt og sett. For å få frem barnets opplevelse er det viktig at dere er åpne og lyttende til det barnet og/eller foreldene forteller, og stiller spørsmål for å sikre at dere forstår og får nok informasjon. 
La foreldrene få uttrykke sin mening. I noen tilfeller kan barnehagen og foreldrene være uenige om hva som har skjedd. Foreldrene kan ha et annet syn på saken, og kan også sitte på informasjon som barnehagen ikke har. Det er viktig at dere er lydhøre overfor foreldrenes perspektiv, og ikke avfeier deres oppfatning. Aksepter foreldrenes opplevelser og innspill uten å komme med for raske løsninger. Dere bør sørge for at dere tar imot eventuell kritikk med en holdning om at barnehagen skal undersøke saken. 

Vær forberedt på sterke følelser 

Hvis foreldrene kommer med sterke følelsesutbrudd, bør dere lytte og la dem få snakke ut. Også når foreldre er opprørte eller kritiske til barnehagen, er det barnehagens ansvar å legge til rette for et godt foreldresamarbeid. Dette krever stor profesjonalitet fra dere som jobber i barnehagen og kan være krevende både emosjonelt og tidsmessig. Barnehagen bør ha god kunnskap og oversikt over saken. 

Avtal et nytt møte så snart som mulig og gi foreldrene tydelig informasjon om hva som skal skje i mellomtiden. 

Hold foreldrene orientert om veien videre 

Dere må holde foreldrene orientert om utviklingen i saken, og involvere dem i drøftinger, evaluering av tiltak og oppfølging. Det er viktig at foreldrene blir trygge på at barnehagen er i stand til å ta vare på barnet deres. 
Det er viktig at dere sammen planlegger veien videre. Vurder om det er behov for strakstiltak. Fortell om undersøkelsene dere skal gjøre, og at dere vil drøfte resultatene på neste møte. Målet er å få en felles forståelse av situasjonen og komme frem til egnede tiltak som skal inn i en aktivitetsplan. Informer også om barnets rettigheter. 

Etterarbeid 

I etterkant av et møte, kan det være nyttig at de ansatte i barnehagen som deltok i møtet snakker og reflekterer sammen:

  • Hvordan opplevde vi møtet? 
  • Hvordan tror vi foreldrene/barnet opplevde møtet? 
  • Hva var positivt i samspillet? 
  • Var det noe vi burde gjort annerledes? 
  • Hvordan planlegger vi neste møte? 
  • Fordele oppgaver og lage en plan for fremdrift