Hva er et trygt og godt barnehagemiljø?

Et trygt og godt barnehagemiljø handler om mer enn fravær av mistrivsel og krenkelser. Et slikt miljø skal også fremme helsen, trivselen, leken og læringen til barna.  Å skape et trygt og godt miljø i barnehagen er et kontinuerlig, forebyggende arbeid.  

God ledelse og en inkluderende kultur er en forutsetning for et trygt og godt barnehagemiljø. Dere som arbeider i barnehagen må jobbe for å ha gode relasjoner til barna, og være bevisst på egne holdninger og handlinger. Å utvikle inkluderende fellesskap, gode relasjoner mellom barna og barns medvirkning er viktig i arbeidet med å fremme et trygt og godt barnehagemiljø og forebygge krenkelser. 

Trygt og godt 

Barnehagen skal sørge for at barn har et trygt og godt barnehagemiljø, men trygt og godt er ikke nødvendigvis det samme. 
 
At barnehagemiljøet er trygt betyr blant annet at barna ikke skal komme til skade og at barna skal føle at barnehagen er et trygt sted å være. Trygghet handler også om å vite at barnehagen tar tak hvis noe skjer.  
 
At barnehagemiljøet er godt, kan blant annet handle om at barna skal trives i barnehagen, at de er inkludert i barnegruppa og opplever å være betydningsfulle for fellesskapet. Det å gå i barnehagen skal være en positiv opplevelse. 
 
Det er barnas subjektive opplevelse av barnehagemiljøet som avgjør om det er trygt og godt. Dere som jobber i barnehagen, må være bevisste på hva som påvirker det enkelte barns opplevelse av barnehagemiljøet.  

Det psykososiale og det fysiske miljøet 

Både det psykososiale og det fysiske miljøet har stor betydning for barns trivsel og utvikling.  

Psykososialt miljø handler om sider ved barnehagemiljøet som har stor betydning for barnas følelsesmessige, sosiale og kognitive læring og utvikling. Det vil si at det psykososiale miljøet kan forstås som de mellommenneskelige forholdene i barnehagen, det sosiale miljøet og hvordan barn og personalet opplever dette. Lek, vennskap, omsorg og det å høre til er eksempler på faktorer som har betydning for et trygt og godt psykososialt miljø.  

Det fysiske miljøet har også betydning for det psykososiale miljøet. Dette handler om å ha trygge omgivelser, både de fysiske inne- og uterommene der barna oppholder seg, og forutsigbar struktur og rammer i hverdagen. Det fysiske miljøet skaper også betingelser for barns deltakelse og aktivitet. For eksempel har møblering av rom og variasjon i aktiviteter betydning for barnas mulighet til å utfolde seg i samsvar med sine behov. Hvis barnehagen i tillegg har regler som i stor grad begrenser hva barna kan gjøre og hvor, kan dette også påvirke barnas muligheter til deltakelse og utfoldelse. 

Dere som arbeider i barnehagen kan fremme et trygt og godt barnehagemiljø ved å sammen reflektere over hvordan dere jobber med det psykososiale miljøet, med regler og rutiner, og det fysiske miljøet.