Inkluderende fellesskap

Å oppleve fellesskap og føle seg inkludert er grunnleggende for barnas utvikling, trivsel, lek og læring. Barnehagen skal være et sted der alle barn opplever å tilhøre fellesskapet, og alle dere som jobber i barnehagen har en viktig rolle i å legge til rette for denne opplevelsen. 

For å skape et trygt og godt barnehagemiljø, må dere jobbe på en måte som fremmer fellesskap blant barna. Målet er blant annet å skape en kultur der barn føler at de hører til, og reagerer hvis andre barn blir utsatt for mobbing eller andre krenkelser, og selv ikke krenker andre. 

Kjennetegn på et inkluderende fellesskap er at alle barn 

  • har tilgang til fellesskapet 
  • samhandler med andre 
  • opplever motivasjon, mestring og utvikling 
  • opplever at de blir anerkjent og akseptert 

Det er viktig å ha en praksis som bidrar til å etablere normer og verdier om å respektere og inkludere alle. Personale som er tydelige og omsorgsfulle kan hjelpe barna å ta relasjonelt ansvar og vise empati for alle i barnegruppa. 

Fellesskapets betydning for et trygt og godt barnehagemiljø 

Et grunnleggende behov for alle mennesker er å få høre til i felleskapet. Vennskap og fellesskap med jevnaldrende er viktig for barn og unge og bidrar til barn og unges sosiale, emosjonelle og kognitive utvikling. 

Opplevelsen av å høre til og være en del av et fellesskap, der jeg er verdt noe i kraft av den jeg er, er svært viktig for barns selvfølelse. Alle barn skal kjenne at de har en verdi og at de får ta del i og medvirke i felleskapet, og at de opplever anerkjennelse for den de er. 

Utenforskap 

Å oppleve utenforskap er det motsatte av å oppleve å høre til i et fellesskap. Alle barn kan oppleve utenforskap og det kan ha store konsekvenser for den det gjelder. Her og nå kan utenforskap føre til ensomhet, utrygghet og dårlige vilkår for utvikling og læring. I mange tilfeller vil barns erfaringer i tidlig alder følge dem videre i livet.

Felleskap i barnehagen 

I et trygt og godt barnehagemiljø føler alle barn seg som en del av fellesskapet. Dere i personalet er trygge, tydelige og til stede slik at det er trygt og forutsigbart for alle barn. Barna har medvirkning, opplever mestring og erfarer tilhørighet. Barnehagen må jobbe både aktivt og systematisk for fellesskapet. Dere i personalet må legge til rette for at alle barn får like muligheter og for at vennskap kan dannes. Dere må hjelpe barn til lek og fellesskap.  

Personalets ansvar for å legge til rette for fellesskap 

Fellesskap skapes gjennom det sosiale miljøet i en gruppe. I barnehagen må personalet sørge for å legge til rette for et godt fellesskap der alle barn opplever tilhørighet og å være betydningsfulle. Et godt fellesskap bygges og opprettholdes gjennom verdier, positive holdninger og et pedagogisk arbeid som hele tiden fremmer fellesskap og tilhørighet. 

Barnehagen bør legge til rette for felles erfaringer og et fellesskap der alle opplever å bli sett og anerkjent for den de er. Dette krever at dere sammen reflektere og diskutere de daglige rutinene og aktivitetene dere har. Da kan dere bli bevisste på i hvilken grad de fremmer eller hemmer fellesskap og om de styrker barns følelse av tilhørighet og opplevelsen av å være betydningsfull fordi man er med.