Barn som går i barnehagen, har en unik mulighet til å etablere relasjoner med andre barn. Dette er avhengig av at dere arbeider for å skape et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø. Det psykososiale miljøet er avhengig av hvordan dere opptrer, hvordan dere organiserer hverdagen i barnehagen, og det fysiske inne- og utemiljøet. Barnas lekemiljø, enten det er ute eller inne, påvirker leken deres. For å kunne skape og opprettholde et godt og inkluderende lekemiljø, krever det tilrettelegging, kreativitet, nærvær og deltagelse.
I barnehager der personalet har god sosial kompetanse, vil det ofte også være gode relasjoner mellom barna, og mellom barna og dere i personalet. Gode relasjoner skaper trygge barn og gjør at barna kan bruke energien sin til lek, utforsking og læring.
Å være til stede
For å legge godt til rette for barna, må dere komme tett på og observere dem når de leker. Da kan dere blant annet oppdage om noen av barna ikke er inkludert i leken. Å legge til rette handler også om å se mulighetene i leken og hjelpe barna med å forstå at alle er en del av fellesskapet.
At dere i personalet er fysisk til stede, har mye å si for hvordan barn engasjerer seg i lek. Gjør dere tilgjengelig for barna dersom de har behov for hjelp, gjerne ved å sette dere ned i nærheten av der de leker. Dere kan støtte leken ved å følge oppmerksomt med på den, sette ord på barnas følelser, intensjoner og atferd, følge barnas initiativ og hjelpe dem i samspillet med hverandre.
Det er viktig at dere deltar og følger med på at leken er bra for alle. Leken har stor kraft til å samle og skape fellesskap, men den har også et stort potensial til å skape utenforskap for enkelte barn. Utenforskapet barnet kan oppleve når de faller utenfor leken, kan få store konsekvenser for barns liv nå og på sikt.
Refleksjonsspørsmål
- Hvordan forstår vi lek i barnehagen, og hva regner vi som lek?
- Hvilken betydning har leken med tanke på barnets trivsel og barnehagens samfunnsoppdrag?
- Under hvilke betingelser tenker vi at lek fremmer fellesskapet?
- Når kan leken bli ekskluderende?
- Hvilken rolle bør vi i personalet ha for at den frie leken skal bidra til et trygt og godt barnehagemiljø?