Nulltoleranse for krenkelser betyr blant annet at alle som arbeider i barnehagen skal gripe inn når de ser at et barn utsettes for krenkelser. Dette er også en del av barnehagens aktivitetsplikt. Nulltoleranse handler også om at barnehagen må arbeide forebyggende for å unngå at barn opplever å ikke ha et trygt og godt barnehagemiljø. Dette må barnehagen gjøre ved å kontinuerlig arbeide for å fremme helse, trivsel, lek og læring for alle barna.
Hva er krenkelser?
Krenkelser kan være både handlinger og ord, og indirekte handlinger som utestenging og ignorering. Noen ganger føler barn seg krenket, selv om det objektivt sett ikke er det. Dette kan for eksempel være uenigheter og konflikter. Det som er en konflikt i ett tilfelle, kan være en krenkelse i ett annet, fordi konteksten aldri er lik. Barn er ulike, og barns opplevelser av en situasjon kan også være ulik. Det er viktig at barn får hjelp og støtte når de står fast i disse prosessene. Selv om et barn ikke objektivt sett har blitt utsatt for en krenkelse, har barnehagen fortsatt en aktivitetsplikt hvis barnet opplever å ikke ha det trygt og godt i barnehagen. Barn skal tåle uenighet og konflikter med andre barn. Nulltoleranse skal ikke forstås slik at barn ikke skal ha konflikter. Konflikter er en del av livet, og det er viktig at barn lærer å løse dem og håndtere følelser som følger med å stå i en konflikt.
Gripe inn mot krenkelser
Samspillet mellom å sette grenser, gi omsorg og å bygge relasjoner, er komplisert. Dere bør ha et reflektert forhold til hvordan dere kan få slutt på uakseptable situasjoner. Når dere reagerer på krenkelser må dere ivareta alle som er involvert på en respektfull måte. Den som er utsatt må få tydelig støtte, samtidig som alle må få mulighet til å komme seg ut av den negative dynamikken. Dere oppfatter kanskje ikke alltid hele bildet, og når dere griper inn kan dere overse komplekse dynamikker eller mer subtile former for krenkelser.
Etter en hendelse kan dere bruke muligheten til å bevisstgjøre barna og reflektere rundt ord og handlinger som ikke er greit. Å veilede og gi støtte til å gjenopprette relasjoner mellom barna er en del av dette arbeidet.
Hvordan jobbe med nulltoleranse i praksis?
Det er viktig å etablere felles forståelse av hva nulltoleranse for krenkelser vil si i praksis. Dette gjelder både krenkelser mellom barn og fra personalet. Hvordan dere forstår og utøver nulltoleranse må innarbeides som en del av kulturen i barnehagen, og det sentrale er hvordan dere viser nulltoleranse gjennom hverdagens handlinger og ord.