Samarbeid mellom hjem og barnehage

Samarbeidet mellom hjem og barnehage har stor betydning for barns helse, trivsel, lek og læring og for barnehagens arbeid med å utvikle et inkluderende fellesskap. 

En god og tillitsfull dialog mellom hjem og barnehage er viktig for at samarbeidet skal fungere. Det er barnehagen som har det overordnede ansvaret for å legge til rette for samarbeidet. Dere som jobber i barnehagen må ha som utgangspunkt at alle foreldre er en ressurs som har nyttig informasjon om barnet, og jobbe systematisk for et godt samarbeid med hjemmet.  

Samarbeidsarenaer  

Barnehagen skal ha et foreldreråd og et samarbeidsutvalg for å sikre samarbeid med foreldrene. Disse skal være rådgivende, kontaktskapende og samordnede organer som sikrer foreldrenes interesser og bidrar til et godt barnehagemiljø. I tillegg er det mange andre arenaer for samarbeid i barnehagen, både i hverdagen og i sosiale settinger. 

Relasjoner og holdninger 

Det er ofte en sammenheng mellom et godt samarbeid mellom hjem og barnehage, og barns trivsel, læring og utvikling. Gjennom et godt samarbeid med foreldrene får dere bedre innsikt i hvilke behov barnet har og hvordan barnet fungerer, og det blir enklere å legge til rette for barnet i barnehagen. 
Barnehager som har et trygt og godt barnehagemiljø, er gjerne preget av positive samarbeidsrelasjoner på flere nivåer. Gode relasjoner mellom personalet i barnehagen, foreldre og barn er med på å bygge en positiv barnekultur som kan ha en forebyggende effekt. 

Foreldregruppen vil møte dere med ulike forventninger, behov og meninger om barnehagens mål og praksis. Å skape en felles forståelse for hva som er viktig i et trygt og godt barnehagemiljø vil være sentralt i foreldresamarbeidet. 

Legge til rette for at foreldrene blir kjent med hverandre 

Det har stor betydning for barnehagemiljøet at foreldrene blir kjent med hverandre og hverandres barn. Bruk anledninger som daglige bringe- og hentesituasjoner, foreldremøter og andre sosiale aktiviteter i barnehagen. Gi foreldrene mulighet til å snakke sammen for å bli kjent. På foreldremøtene kan foreldrene for eksempel sitte sammen i grupper og diskutere relevante temaer. Slike foreldremøter kan bidra til å utvikle et godt fellesskap.

Informasjon, dialog og medvirkning 

Et godt samarbeid mellom hjem og barnehage handler om både informasjon, dialog og medvirkning. 

Informasjon 

Foreldre trenger tilstrekkelig informasjon fra barnehagen for at de skal kunne bidra godt i samarbeidet. Foreldrene sitter også på viktig informasjon om sitt barn som dere i barnehagen har bruk for. 

Dialog 

God dialog er en forutsetning når barnehagen og hjemmet skal samarbeide for barns utvikling. Dialogen må være gjensidig, der begge parter prøver å forstå hverandre. Når foreldrene opplever at deres engasjement betyr noe for barnet deres og barnehagemiljøet, vil det øke motivasjonen deres for å delta i samarbeidet. For å etablere en god dialog og gi foreldrene reell medvirkning, må dere være bevisst på maktforholdet mellom barnehagen og hjemmet. For å fremme dialog, bør dere være tydelige på at foreldrene har en viktig rolle i samarbeidet. 

Medvirkning 

Når foreldrene har mulighet for å delta aktivt og opplever at de har innflytelse og medvirkning, blir barnehage og hjem likeverdige parter i samarbeidet. Mange foreldre er usikre på barnehagens forventninger til dem, så forventningsavklaring er viktig. Det kan handle om graden av medvirkning foreldrene skal ha, hvilke områder de kan bidra på, og hvordan de kan følge opp barnets utvikling. Dere må også være tydelige på hvilke forventninger foreldrene kan ha til dere. Her må foreldrene få komme med sine innspill.