Antikkens kultur (ASK02‑01)
Grunnleggende ferdigheter
Muntlige ferdigheter
Muntlige ferdigheter i antikkens kultur innebærer å beskrive, samtale om og presentere temaer på en nyansert måte og ved bruk av fagbegreper. Bruk av muntlige ferdigheter innebærer også å lytte, uttrykke meninger, drøfte problemstillinger og strukturere og tilpasse egen muntlig tekst til mottakere, innhold og formål. Muntlige ferdigheter i faget innebærer å bruke antikkens retoriske verktøy i praksis.
Å kunne skrive
Å kunne skrive i antikkens kultur innebærer å ta i bruk ulike strategier i forkant av og under skriving av tekster om antikken og antikkens aktualitet. Det innebærer å uttrykke meninger, drøfte problemstillinger samt dele kunnskap og erfaringer gjennom å tilpasse egne tekster til mottaker, innhold og formål. Det innebærer å bruke analytiske ferdigheter, relevante kilder og fagterminologi.
Å kunne lese
Å kunne lese i antikkens kultur innebærer å trekke ut informasjon, reflektere over, vurdere og tolke formen og innholdet i antikkens tekster i oversettelse. Det innebærer også å ta i bruk ulike strategier for å forstå tekster av stadig større vanskelighetsgrad. Det innebærer videre kritisk bruk av ulike typer kilder, som historiske tekster og å vurdere hvordan de er overlevert. Leseferdighet i faget innebærer grunnleggende kjennskap til romertall og til det greske alfabetet.
Å kunne regne
Å kunne regne i antikkens kultur innebærer å gjenkjenne og bruke romertall i ulike sammenhenger, deriblant for å angi størrelser, mengder og tid. Det innebærer å regne med romertall og omgjøre dem til arabiske tall.
Digitale ferdigheter
Digitale ferdigheter i antikkens kultur innebærer å tilegne seg, behandle, tolke og vurdere informasjon fra digitale kilder, være kildekritisk og bruke kildehenvisning på en hensiktsmessig måte i arbeid med oppgaver, presentasjoner og tekstskriving. Digitale ferdigheter innebærer også å vise digital dømmekraft.