Vg3 håndveverfaget (HVF03‑02)
Kjerneelementer
Håndveving
Kjerneelementet håndveving handler om å sette opp en vev og håndveve tekstiler i en vevstol. Det handler om å kjenne sammenhengen mellom materiale, redskap, teknikk, binding og trådtetthet, tilpasset vevnadens funksjon og uttrykk. Videre handler kjerneelementet håndveving om å bruke og vedlikeholde verktøy og utstyr og om ergonomiske og varierte arbeidsstillinger og bevegelser. Det betyr å arbeide i samsvar med gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet.
Tråden
Kjerneelementet tråden handler om tekstilfibrenes ulike egenskaper og kunnskapen om produksjon, opprinnelse, kvalitet og vedlikehold. Det handler også om å arbeide med ulike materialer og verktøy for å utforme og framstille ulike vevprodukter. Videre handler det om å forstå sammenhengen mellom materialets egenskaper og bruksområder, kvalitet, etiske valg og en ressursvennlig utnyttelse.
Vevnaden
Kjerneelementet vevnaden handler om den kreative prosessen fra idé til ferdig vevd tekstil. Det handler også om å analysere vevde tekstiler og å veve farge- og materialprøver, lage skisser og arbeidstegninger og å bruke digitale vevprogrammer. Videre handler det om å forstå sammenhengen mellom lokale vevtradisjoner og moderne uttrykk for å skape egne vevnader. Det handler også om å montere og etterbehandle vevde tekstiler for ulike bruksområder.
Formidling
Kjerneelementet formidling handler om å presentere eget arbeid og veilede kunder i ulike sammenhenger. Det handler også om å markedsføre og selge egne vevnader, vevoppskrifter og tjenester gjennom ulike nettverk. Videre handler det om å formidle tekstilhistorie og gi håndvevde produkter en identitet. Det handler også om å følge gjeldende regelverk for tekstilproduksjon, vedlikehold og tekstilmerking, og å ha kjennskap til næringens rammevilkår.