Vg3 kjøttskjærerfaget (KSK03‑02)
Fagets relevans og sentrale verdier
Vg3 kjøttskjærerfaget handler om nedskjæring og videreforedling av ulike typer slakt i tråd med håndverkstradisjoner og regelverk. Faget skal bidra til at lærlingene kan ta imot og vurdere slakt og få kunnskap om slakteskrottens anatomi, ulike skjæremønstre og produkters bruksområder. Vg3 kjøttskjærerfaget handler videre om mattrygghet gjennom hele skjæreprosessen og om å ta vare på og forvalte ressurser på en bærekraftig måte. Faget skal også bidra til å utvikle selvstendige, samarbeidende og omstillingsdyktige fagarbeidere i et arbeidsliv i endring.
Alle fag skal bidra til å realisere verdigrunnlaget for opplæringen. Vg3 kjøttskjærerfaget skal bidra til at nedskjæring av stykningsdeler og kjøttsorteringer foregår på en måte som er tilpasset kunders ønsker og behov. Gjennom kritisk tenkning, medvirkning, etisk refleksjon og arbeidsoppgaver utvikler lærlingene innsikt i sammenhengen mellom ressursbruken i dag og behovet for å ta vare på og utnytte ressursene for framtidige generasjoner. Vg3 kjøttskjærerfaget skal også bidra til forståelse av medbestemmelse og medansvar på arbeidsplassen.