Mat og helse (MHE01‑02)
Fagets relevans og sentrale verdier
Mat og helse er et sentralt fag for å utvikle forståelse av sammenhenger mellom kosthold og helse. I mat og helse skal elevene lære å planlegge og lage mat og oppleve måltider sammen med andre. Faget skal bidra til at elevene utvikler kompetanse til å mestre eget liv. Mat og helse skal bidra til å fremme folkehelsen, matgleden og interessen for mangfoldet av matvarer og måltidsskikker i samfunnet. Mat og helse skal stimulere til kreativitet, samarbeid og gjennomføringsevne.
Alle fag skal bidra til å realisere verdigrunnlaget for opplæringen. Mat og helse skal gjennom praktisk arbeid, utforsking og estetiske uttrykksformer bidra til at elevene utvikler engasjement og skapende evner. Gjennom sosialt fellesskap rundt matlaging og måltid skal faget bidra til å fremme samarbeid, forståelse, omsorg og respekt for hverandre og gi grunnlag for likeverd og likestilling. Vektlegging av normer og verdier i norsk og samisk matkultur og utforsking av andre matkulturer skal bidra til å styrke verdsettingen av kulturelt mangfold og hjelpe elevene til å utvikle en trygg identitet. Mat og helse skal bidra til at elevene utvikler kritisk tenkning, etisk bevissthet og ansvarsfølelse, slik at de blir i stand til å velge mat som er både helsefremmende og bærekraftig.