Vg2 matproduksjon (MPR02‑01)
Kompetansemål og vurdering

Eksempel på samanhengar

Forklaring

Kompetansemål etter råvare, produksjon og kvalitet

  • planleggje, produsere, dokumentere og vurdere produkt ut frå resept, råvareval, produksjonsmetode og produktbeskriving
  • praktisere personleg hygiene og følgje retningslinjer for næringsmiddel- og produksjonshygiene og reflektere over konsekvensane av å bryte retningslinjene
  • kontrollere råvarekvalitet ved varemottak, vurdere om varene er leverte i samsvar med bestilling, og utføre avviksbehandling
  • bruke verneutstyr, arbeide ergonomisk riktig og reflektere over betydninga av å følgje retningslinjene for eit trygt arbeidsmiljø
  • montere, setje i drift og feilsøkje maskiner og utstyr som blir brukte i produksjonsprosessen
  • bruke og halde ved like handverktøy
  • gjere greie for prosessbeskriving, produktspesifikasjon, fareanalyse og risikovurdering og formålet med kvalitetssikring
  • utføre kvalitetskontroll av produkt undervegs i produksjonsprosessen og av sluttprodukt ved å bruke sansar og med måle-, styrings- og reguleringsteknikkar og gjennomføre nødvendige justeringar
  • bruke ulike hjelpe- og tilsetjingsstoff og gjere greie for korleis dei påverkar sluttproduktet
  • bruke ulike konserveringsmetodar og gjere greie for samanhengen mellom konservering, haldbarheit og livsvilkåra for mikroorganismar
  • forstå samanhengen mellom matborne sjukdommar og trygg mat
  • reinse og filetere fisk, og partere kjøt etter ulike skjeremønster og gjere greie for kjemisk samansetjing, muskeloppbygging og bruksområde
  • gjere greie for endringane som skjer i råvarene som følgje av ulike produksjonsprosessar og lagring
  • emballere og merke produkt og gjere greie for sporingsrutinar og lagerstyring
  • berekne pris og næringsinnhald i produkt og klargjere produkta for sal
  • planleggje, produsere og tilby produkt ut frå norsk, samisk og internasjonal matkultur og nye trendar
  • produsere, tilpasse og tilrå produkt til ulike grupper i samfunnet og reflektere over samanhengen mellom kosthald og helse

Undervegsvurdering

Standpunktvurdering