Vg3 møbelsnekkerfaget (MSF03‑02)
Kjerneelementer
Framstilling av møbler
Kjerneelementet framstilling av møbler handler om prosessen med å lage møbler og innredninger på en håndverksmessig måte. Det innebærer å utarbeide idé og arbeidstegning, å planlegge og gjennomføre produksjonen og å presentere det ferdige produktet. Videre handler det om å utvikle møbler og innredninger i historiske stiler og i nye trender.
Materialkunnskap
Kjerneelementet materialkunnskap handler om å velge riktige materialer til ulike produkter og produktdeler. Det innebærer å forstå at kvaliteten på materialene avgjør hvilke bruksområder de egner seg for, hvordan de skal snekres sammen, og hva slags lim og overflatebehandling som er egnet. Materialkunnskap omfatter også kunnskap om trematerialenes spesielle egenskaper og hvordan de reagerer med luftfuktighet. Kjerneelementet handler også om lagring av tre, bearbeiding og valg av hjelpematerialer i en bærekraftig produksjon.
Teknikker og verktøybruk
Kjerneelementet teknikker og verktøybruk handler om kunnskap og ferdigheter i å anvende både tradisjonelle og nyere sammenføyingsmetoder. Det innebærer å velge riktig metode og utføre teknikkene med håndverktøy når man arbeider med heltre i nyproduksjon, og å kunne reparere og vedlikeholde gjenstander fra tidligere tider. Videre handler det om å overføre erfaring fra manuelt arbeid til mer rasjonell produksjon med bruk av elektrisk drevne og digitalt styrte maskiner og å benytte moderne sammenføyingsmetoder med spesialverktøy. Arbeid i heltre eller platematerialer krever ulike typer verktøy, beslag og hjelpemidler. Kjerneelementet handler også om ergonomiske arbeidsstillinger og trygge arbeidsrutiner. Det betyr også å arbeide i tråd med gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet, og at bruk av verneutstyr, datablad og bruksanvisninger er en integrert del av alt verkstedarbeid.