Vg3 pølsemakerfaget (PMF03‑02)
Fagets relevans og sentrale verdier
Vg3 pølsemakerfaget handler om råvarer og produksjon av bearbeidede kjøtt- og pølseprodukter og ulike påleggsvarer i tråd med håndverkstradisjoner og regelverk. Faget skal bidra til at lærlingene utvikler håndverksferdigheter og får innsikt i tradisjonelle og nye produksjonsmetoder og i resept- og produktutvikling. Vg3 pølsemakerfaget handler videre om mattrygghet gjennom hele produksjonsprosessen og om å ta vare på og forvalte ressurser på en bærekraftig måte. Faget skal også bidra til å utvikle selvstendige, samarbeidende og omstillingsdyktige fagarbeidere i et arbeidsliv i endring.
Alle fag skal bidra til å realisere verdigrunnlaget for opplæringen. Vg3 pølsemakerfaget skal bidra til at framstilling og salg av bearbeidede kjøttprodukter foregår på en måte som er tilpasset kunders ønsker og behov. Gjennom kritisk tenkning, medvirkning, etisk refleksjon og arbeidsoppgaver utvikler lærlingene innsikt i sammenhengen mellom ressursbruken i dag og behovet for å ta vare på og utnytte ressursene for framtidige generasjoner. Vg3 pølsemakerfaget skal også bidra til forståelse av medbestemmelse og medansvar på arbeidsplassen.