Vg3 salmakerfaget (SAL03‑02)
Kjerneelementer
Håndverk og innovasjon
Kjerneelementet håndverk og innovasjon handler om å forstå sammenhengen mellom håndverkstradisjonen og utvikling av nytt utstyr til hest, rytter og kusk. Det innebærer å reparere og gjenskape eldre tradisjonelt utstyr og tilpasse dette til dagens hester. Videre handler kjerneelementet håndverk og innovasjon om hestens anatomi og biomekanikk med tanke på å utføre og utvikle salmakerhåndverket og å følge trender og behov i hestenæringen.
Materialforståelse og verktøy
Kjerneelementet materialforståelse og verktøy handler om å velge relevante materialer til salmakerproduktet som skal lages, og arbeidet som skal utføres. Det innebærer å forstå materialenes forskjellige egenskaper og velge og bruke ulike typer skinn og lær, tekstiler, stopningsmaterialer og beslag ut fra produktets bruksområde. Videre handler det om å velge og bruke verktøy ut fra arbeidet som skal utføres. Kjerneelementet handler også om å arbeide i tråd med gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet som omfatter ergonomiske arbeidsstillinger og bruk av verneutstyr, datablad og bruksanvisninger som en integrert del av alt verkstedarbeid.
Anatomi, bruk og tilpassing
Kjerneelementet anatomi, bruk og tilpassing handler om å kjenne hestens anatomi og biomekanikk og å sy og tilpasse utstyr til hest, rytter og kusk. Videre handler det om å forstå sammenhengen mellom de ulike grenene av hestesporten og hvilke egenskaper utstyret skal ha for å hjelpe ekvipasjen i arbeidet. Det innebærer samarbeid med kundene og andre faggrupper for å lage og tilpasse utstyr etter behov og fysiske forutsetninger hos den enkelte ekvipasjen.
Markeds- og bedriftskunnskap
Kjerneelementet markeds- og bedriftskunnskap handler om å planlegge og organisere arbeidet for at det skal utføres effektivt, lønnsomt og sikkert. Det innebærer å ha forsvarlig og etisk omgang med hest og rytter, tett kontakt med kunder og etiske valg i kontakten med leverandører. Kjerneelementet handler også om å tilpasse og utvikle produkter og tjenester etter kundens behov og å beregne priser og vurdere arbeidsprosesser på en økonomisk god måte.