Vg3 slakterfaget (SLF03‑02)
Fagets relevans og sentrale verdier
Vg3 slakterfaget handler om driving, oppstalling, bedøving og avliving av dyr og klargjøring av skrotter til videreforedling i tråd med håndverkstradisjoner, rutiner, lover og forskrifter. Faget handler videre om riktig håndtering av levende dyr og kunnskap om dyrs atferd og instinkter og om ulike metoder for bedøving og avliving. Vg3 slakterfaget handler også om mattrygghet gjennom hele slakteprosessen og om å forvalte ressurser på en bærekraftig måte. Faget skal bidra til å utvikle selvstendige, samarbeidende og omstillingsdyktige fagarbeidere i et arbeidsliv i endring.
Alle fag skal bidra til å realisere verdigrunnlaget for opplæringen. Vg3 slakterfaget skal bidra til respekt for levende dyr og dyrevelferd og til at slakteprosessen utføres i tråd med gjeldende regelverk. Videre skal faget bidra til kunnskap om norsk, samisk og internasjonal slaktetradisjon. Gjennom kritisk tenkning, medvirkning, etisk refleksjon og arbeidsoppgaver utvikler lærlingene innsikt i sammenhengen mellom ressursbruken i dag og behovet for å ta vare på og utnytte ressursene for framtidige generasjoner. Vg3 slakterfaget skal også bidra til forståelse av medbestemmelse og medansvar på arbeidsplassen.