Vg3 slakterfaget (SLF03‑02)
Kjerneelementer
Håndtering av levende dyr og håndverksferdigheter
Kjerneelementet håndtering av levende dyr og håndverksferdigheter handler om forståelse av slaktedyrenes naturlige atferd og trygg og sikker håndtering av dyr fram til avliving. Videre handler det om ulike slaktetradisjoner og om forståelse av dilemmaer knyttet til behandling av levende dyr og slakting. Håndtering av levende dyr og håndverksferdigheter omfatter valg av ulike bedøvings- og slaktemetoder, teknologi, arbeidsteknikker og godt håndlag. Kjerneelementet handler også om bruk og vedlikehold av redskaper, maskiner og utstyr.
Kvalitet og trygg mat
Kjerneelementet kvalitet og trygg mat handler om personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene. Videre handler det om renholdsrutiner og sterilisering, om håndtering av risikofylt materiale og om retningslinjer for vare- og personflyt mellom rene og urene soner. Det handler også om klargjøring av produkter for videreforedling og salg og om å følge virksomhetens kvalitetssystem. Kvalitet og trygg mat omfatter også lover og forskrifter som regulerer slakting, produksjon og omsetning av kjøtt.
Bærekraftig produksjon
Kjerneelementet bærekraftig produksjon handler om arbeidsflyt, effektivitet, valg av slaktemetoder, utnyttelse av hele slaktedyr og biprodukter. Videre handler kjerneelementet om kontinuerlig forbedringsarbeid og bruk av ny teknologi og teknikker som grunnlag for produktutvikling. Dessuten handler bærekraftig produksjon om avfallshåndtering, resirkulering og forebygging av utslipp til miljøet.
Arbeidsliv og yrkesidentitet
Kjerneelementet arbeidsliv og yrkesidentitet handler om kunnskap om pliktene og rettighetene i arbeidslivet og betydningen av trepartssamarbeidet. Videre handler kjerneelementet om å skape et psykososialt og fysisk arbeidsmiljø som fremmer helse, miljø og sikkerhet. Kjerneelementet handler også om sosial kompetanse og samarbeidsevne, kritisk tenkning og respekt for meningsforskjeller og forståelse av hvordan dette påvirker arbeidsmiljø og produktivitet. Arbeidsliv og yrkesidentitet handler dessuten om virksomhetens mål og historie og tilhørighet i et yrkesfellesskap som fremmer faglig utvikling, likeverd og likestilling.