Vg3 sjømatproduksjon (SMP03‑02)
Grunnleggjande ferdigheiter
Munnlege ferdigheiter
Munnlege ferdigheiter i vg3 sjømatproduksjon inneber å grunngi faglege val, bruke faguttrykk og kommunisere presist og forståeleg. Vidare inneber det å tilpasse språket til mottakar, innhald og formål og lytte til og vise respekt for kollegaer og samarbeidspartnarar.
Å kunne skrive
Å kunne skrive i vg3 sjømatproduksjon inneber å bruke faguttrykk i arbeid med planar og i dokumentasjon av eige arbeid. Vidare inneber det å dokumentere utført kvalitetskontroll og avviksbehandling. Det inneber òg å bruke kjelder på ein måte som lar seg etterprøve.
Å kunne lese
Å kunne lese i vg3 sjømatproduksjon inneber å setje seg inn i og forstå faglitteratur, bestillingar, produktspesifikasjonar, reseptar, deklarasjonar og manualar. Det inneber òg å forstå regelverk, prosedyrar, instruksar og rutinar i kvalitetssystem.
Å kunne rekne
Å kunne rekne i vg3 sjømatproduksjon inneber å velje og bruke nøyaktige og formålstenlege måleeiningar og å gjere enkle overslag knytte til produksjonsprosessen. Vidare inneber det å kontrollere verdiar som tids- og råvareforbruk og rekne ut utnyttingsgrad og leveringsevne. Det inneber òg å rekne ut mengder og bruke prosentrekning i utvikling og endring av produktspesifikasjonar og reseptar. I tillegg inneber det å utføre kalkulasjon og næringsberekning.
Digitale ferdigheiter
Digitale ferdigheiter i vg3 sjømatproduksjon inneber å bruke digitale ressursar og system, maskiner og utstyr i heile produksjonskjeda. Vidare inneber det bruk og vern av digital informasjon ved kontakt med eksterne, i tråd med rutinane til verksemda. Det inneber òg kunnskap om digital dømmekraft og respekt for opphavsrett.