Ikoner
Her finner du retningslinjer for ikoner i våre digitale tjenester. Vi bruker samme ikonbibliotek som Digdirs felles designsystem bruker. Ikonbiblioteket er utviklet av Nav og heter Aksel. Enhetlig bruk av ikoner gjør digitale tjenester mer brukervennlig.
Når bruker vi ikoner?
Vi bruker ikoner kun til navigasjon og interaksjon i digitale tjenester. Ikoner skal alltid være klikkbare. Ikoner skal aldri brukes som dekorasjon eller illustrasjon verken i ditale tjenester eller i utforming av artikler, presentasjoner, sosiale medier eller trykte flater. Når vi forbeholder ikoner til klikkbare funksjoner i digitale tjenester, blir det enklere for brukerne å gjenkjenne ikoner som noe klikkbart. Og det hjelper oss dermed å lage brukervennlige tjenester.
Eksempler på ikoner:
Hvordan bruker vi ikoner?
Ikonene skal følge definert størrelsesskala (8pt-grid) og holdes innenfor spennet fra 16 piksler til 24 piksler for å sikre lesbarhet og konsistens. Når størrelsen overstiger 24 piksler er det rom for mer detaljert grafikk i form av symboler eller illustrasjoner.
Fargen på ikonet skal i hovedsak være lik som tekstfargen til innholdet rundt, med unntak av valideringsikoner som bruker forhåndsdefinerte fargekoder.
Udir bruker samme ikonbibliotek som Digdirs felles designsystem bruker. Ikonbiblioteket er utviklet av Nav og heter Aksel. Nav har delt dette med flere offentlige etater for å bidra til enhetlig bruk av ikoner i offentlig sektor slik at det blir enklere og gjenkjennelig for brukerne. Aksel er et godt gjennomarbeidet ikonbibliotek med mange ikoner.
Ikoner eller symboler?
I dagligtale brukes ofte ikoner og symboler som synonym. I designprofilen har vi definert hvordan vi bruker disse begrepene i Udir. Ikoner er klikkbare og finnes bare i digitale tjenester. Symboler gir visuell støtte og finnes både i digitale tjenester og på andre kommunikasjonsflater. Les mer om symboler.