Tilskudd med direkte tildeling
Her finner du en rekke ulike tilskudd som blir direkte tildelt, uten søknad. Forutsetningene for tildeling fremgår under hvert enkelt tilskudd. Listen er alfabetisk sortert.
Norge og Frankrike har inngått en bilateral avtale om utdanningssamarbeid. Norge gir et årlig tilskudd til drift av Den franske skolen i Oslo. Størrelsen på tilskuddet fastsettes etter vedtak i Stortinget.
Frankrike legger til rette for opplæring av 12 nye norske lærlinger hvert år innenfor fagområdene hotell- og næringsmiddelfag (Bac Pro Cuisine) og naturbruk (Bac Pro Aquaculture). Lærlingene følger det franske fagopplæringssystemet i to år.
Rapportering
Alle krav til rapportering må oppfylles før skolen mottar tilskudd. Det innebærer at Utdanningsdirektoratet får tilsendt
- revisorattestert utskrift som viser at statstilskuddet er inntektsført i skolens resultatregnskap
- oversikt over totalt antall elever for inneværende år, attestert av rektor – oversikten skal vise antall elever på barnetrinn, ungdomstrinn og videregående skole.
- liste over antall praktikantplasser og antall lærlingeplasser
Dette sendes til post@udir.no
Dersom forutsetningen for å få tilskudd ikke er oppfylt, kan Utdanningsdirektoratet holde tilbake tilskudd.
Tilskuddet skal stimulere Engerdal kommune til å opprettholde et leirskoletilbud ved Fjellheimen leirskole for barn, unge og voksne med psykisk utviklingshemning eller med lærevansker.
Forvaltningsoppgaver for ordningen er delegert til Statsforvalteren i Innlandet. Ordningen forvaltes i henhold til virksomhetens interne instruks for virksomhets- og økonomistyring.
Ved eventuelle spørsmål om ordningen, kontakt Statsforvalteren i Innlandet.
Før utbetaling
- Leirskolen skal innen oktober året før budsjettåret sende inn budsjettforslag til Statsforvalteren i Innlandet. Budsjettet skal omtale bruken av tilskuddet.
- Alle rapporteringskrav må være oppfylt før tilskudd utbetales.
Rapportering
Leirskolen skal rapportere til Statsforvalteren i Innlandet:
- innen 10. januar: oversikt som viser antall elever/ledsagere foregående regnskapsår og elevenes/ledsagernes hjemkommune
- det skal spesifiseres antall som har hatt opphold på leirskolen og på antall påmeldte som ikke har deltatt
- innen 30. juni: årsrapport og årsregnskap for foregående budsjettår
- antall elever/ledsagere spesifiseres i egen note til regnskapet
Revisor skal attestere årsregnskap for foregående budsjettår.
Slik beregnes tilskuddet
Størrelsen på tilskuddet fastsettes etter vedtak i Stortinget, og skal benyttes til drift av Fjellheimen leirskole.
Tilskuddet blir gitt som en kombinasjon av grunntilskudd og tilskudd pr. deltaker begrenset oppad til 900 deltagere pr. år. Utgifter som kan dekkes av tilskuddet er lærerlønn, lønn til annet personale, utgifter til drift av bygninger og skole, inklusive kapitalkostnader.
Resultatkravet er på minst 900 besøkende elever og ledsagere pr. år.
Der skolen ikke oppfyller resultatkravet foretas et trekk i tilskuddet som utbetales i mars påfølgende budsjettår.
Trekket blir beregnet på følgende måte:
Fratrekk =B/1000*M
B = Bevilgning
M = Manglende deltakerantall i forhold til resultatkrav (dvs. 900 – faktisk antall deltakere)
Kven kan få tilskott?
- Snåsa kommune
- Målselv kommune
Sameskolane i Snåsa og Målselv skal gje samiske elevar opplæring etter Kunnskapsløftet - Samisk. Skolane er kommunale grunnskolar som får tilskott frå staten til drift av skole, internat, fjernundervisning og språksamlingar. Skolane har heile landet som opptaksområde.
Tilskottet skal føre til at samisk identitet, språk og kultur skal blir oppretthalde og vidareutvikla.
Tilskottet blir løyvd på eigen post på statsbudsjettet. Størrelsen på tilskottet blir fastsett etter vedtak i Stortinget.
Lov og regelverk
- ILO-konvensjon nr. 169 og Grunnloven § 108
- Sameloven § 3-8
- Opplæringsloven, spesielt § 3-2 Samisk opplæring og opplæringsforskriften kap 12. Krav til kompetanse ved ansettelse i lærerstilling
Før skolen tek imot tilskott
Skolen skal sende inn budsjettforslag for drift av skole, internat, fjernundervisning og språksamlingar innan 30. april året før budsjettåret. Budsjettet skal omtale bruken av tilskottet.
Rapportering
Skolen skal sende inn:
Innan 1. november kvart år
- oversikt som viser faktisk elevtal pr. 1. oktober gjeldande skoleår, fordelt på skole, internat, fjernundervisning og språksamling
Innan 1. juni, året etter rekneskapsåret
- årsrekneskap, kor det går fram at statstilskottet er inntektsført i kommunen sitt resultatrekneskap på den enkelte skole
- årsmelding med rapport om gjennomførte tilsyn og kontrollar ved skolen, og om resultata av desse
Dersom føresetnadane for å få tilskott ikkje er oppfylt, kan Utdanningsdirektoratet halde tilbake tilskott.
Tilskuddet skal bidra til å finansiere driften av internatet ved Krokeide videregående skole AS, og det sosialmedisinske hjelpeapparatet ved skolen. Tilskuddet blir bevilget på egen post på statsbudsjettet. Størrelsen på tilskuddet fastsettes etter vedtak i Stortinget.
Før tildeling
Skolen skal sende inn budsjettforslag for internatdriften innen 30. april året før budsjettåret. Budsjettet skal omtale bruken av tilskuddet.
Rapportering
Skolen skal rapportere følgende til post@udir.no:
Innen 15. oktober
- oversikt over beboere ved internatet pr. 1.10
Innen 15. april
- oversikt over beboere ved internatet pr. 1.4
Innen 1. juni året etter regnskapsåret
- årsregnskap, årsberetning, revisjonsberetning og avdelingsregnskap
Fotnote til årsregnskapet skal vise
- antall beboere ved internatet pr. 1. oktober og 1. april fordelt på kjønn og alder
- antall årsverk ved internatet
Statsautorisert/registrert revisor skal attestere skolens årsregnskap.
Dersom forutsetningen for å få tilskudd ikke er oppfylt, kan Utdanningsdirektoratet holde tilbake tilskudd.
Hvert år står mange ungdommer uten læreplassen de trenger for å fullføre videregående opplæring. Målet med ordningen er å øke fullføringen i fag- og yrkesopplæringen for elever, lærlinger og lærekandidater.
Andelen søkere som har fått læreplass vil være en av indikatorene som skal vise måloppnåelsen for tilskuddet.
Tilskuddet skal bidra til å forbedre opplæringen fram til læreplass og for å forsterke oppfølgingen av eleven ute i bedrift. Tilskuddet kan også brukes på tiltak som produksjonsskoler og andre alternative opplæringsarenaer. Fylkeskommunen skal særlig prioritere å få elever i alternativ vg3 i skole tidlig ut til relevante praksisplasser, med mål om fast læreplass.
Tiltaket skal bidra til å styrke fylkeskommunen i arbeidet med å skaffe flere læreplasser, herunder iverksette lokale initiativ om læreplassgarantier. Satsingen følger opp Samfunnskontrakten for flere læreplasser (2022–2026), som har som mål at alle elever som er formelt kvalifiserte, skal får læreplass.
Gitt bevilgning fordeles på to terminer og utbetales automatisk til fylkeskommunene uten søknad i mars og september. Midlene fordeles etter delkostnadsnøkkel for videregående opplæring i inntektssystemet til fylkeskommunene, «Grønt hefte».
Bruk av tilskuddet
Fylkeskommunen skal bruke midlene til å starte eller videreutvikle lokale utviklingsprosjekter hvor målet er å
- etablere tidlig samarbeid mellom skoler og bedrifter for å skaffe relevante praksisplasser for elever hvor det endelige målet er fast læreplas
- skape bedre sammenheng mellom opplæringen i skole og i bedriftene
- sikre elever som ikke får læreplass en god opplæring slik at de kan fullføre med fag- eller svennebrev.
- utvikle lokale læreplassgarantier
- iverksette tiltak for å motarbeide all diskriminering i rekruttering av lærlinger og lærekandidater.
Fylkeskommunen skal utvikle tilbudet lokalt i samarbeid med partene i arbeidslivet, yrkesopplæringsnemndene og lærer- og elevorganisasjonene. I dette samarbeidet bør partene særlig ha som mål å:
- bidra i arbeidet med å sikre bedre dimensjonering av opplæringstilbud i fylkene
- arbeide for å lage systemer som sikrer tidligere formidling av søkere til læreplass
- sikre mangfold i rekruttering av lærlinger og lærekandidater
Rapportering
Fylkeskommunen skal informere om
- hvordan og på hvilke tiltak midlene er benyttet
- sin vurdering av utviklingen for målgruppen
Del 1: økonomirapportering for 2024, frist 1. februar 2025 (rapporteringsskjema kommer).
Del 2: rapportering på ulike tiltak og effekten av disse, frist 1. mars 2025 (rapporteringsskjema kommer).
I delrapport 2 skal fylkeskommunen beskrive de ulike tiltakene som er iverksatt, oppgi antall søkere som har fått læreplass og vurdere hvilke tiltak som har vært mest effektive.
Utdanningsdirektoratet vil gi Kunnskapsdepartementet en overordnet vurdering av de ulike tiltakene som fylkeskommunene har iverksatt.
Tilskuddsordningen skal å bidra til at det gis grunnskoleopplæring og opplæring på vg1, vg2 og vg3 til norske elever ved den norske seksjonen i skolen, i de fagene seksjonen tilbyr. Tilskudd utbetales i samsvar med Stortingets bevilgning.
Alle krav til rapportering må oppfylles før tilskuddet kan bli utbetalt. Det innebærer at Utdanningsdirektoratet (post@udir.no) får tilsendt
- elevtall for videregående per 1. april og 1. oktober, og elevtall for grunnskolen per 1. oktober, jf. vedlagte skjema, med frist 10. april/ 10. oktober
Skjema for rapportering på elevtall, Lycee International - rapport om opplæringens innhold innen 1. juni
- årsregnskap, årsberetning og revisjonsberetning skal sendes 1. juni året etter regnskapsåret (statstilskuddet skal komme frem som egen linje i resultatregnskapet eller i note)
Elevtall og årsregnskapet skal være attestert av statsautorisert/registrert revisor.
Tilskuddet er et årlig forvaltningstilskudd til Olympiatoppen. Olympiatoppen skal benytte tilskuddet i sitt arbeid med kvalitetssikring av toppidrettsdelen ved skoler godkjent etter privatskolelova § 2-1 andre ledd bokstav d), og til oppfølging av skoler som allerede er kvalitetssikret av Olympiatoppen. Arbeidet med kvalitetssikring skal kun omfatte toppidrettsdelen ved skolen.
Tilskuddet blir gitt med et årlig beløp, fastsatt i statsbudsjettet. Utdanningsdirektoratet foretar to utbetalinger pr. år, hhv. i januar og juli.
Rapportering
Olympiatoppen skal innen 31. desember hvert år sende følgende til Utdanningsdirektoratet (post@udir.no):
- Oversikt over nye søknader om kvalitetssikring av toppidrettsdelen til skoler godkjent etter privatskoleloven § 2-1 andre ledd bokstav d). Oversikten skal inneholde
- skolens navn, dato for søknad, dato for ferdig behandlet søknad samt oversikt over ikke ferdig behandlede søknader
- resultatet av søknadsbehandlingen med begrunnelse for avgjørelsen
- kopi av tilsagnsbrev/avslagsbrev
- Bekreftelse fra revisor som viser at
- statstilskuddet er inntektsført i Olympiatoppens regnskap
- ilskuddet er benyttet etter forutsetningene
- Olympiatoppens saklige og objektive kvalitetskriterier, og hvordan disse benyttes i arbeid med søknadsbehandling og kvalitetssikring av toppidrettsdelen ved skoler godkjent etter privatskoleloven § 2-1 andre ledd bokstav d). Det samme gjelder også for arbeid knyttet til oppfølging av skoler som allerede er kvalitetssikret av Olympiatoppen.
Tilskuddsordningen skal bidra til at beboere ved rusinstitusjonene til Stiftelsen Fossum-kollektivet i Viken og Innlandet og beboerne ved Tyrilistiftelsen i Innlandet får et helhetlig og individuelt tilrettelagt skole- og opplæringsforberedende tilbud.
Dette tilbudet kommer i tillegg til behandlingstilbudet. Målet er at beboerne skal bli best mulig i stand til å gå inn i og fullføre et ordinært opplæringstilbud i skole eller arbeidsliv.
Innlandet fylkeskommune organiserer opplæringstilbudet ved Tyrilistiftelsen.
Tilskuddet skal bidra til å dekke den skolefaglige aktiviteten og alle utgifter i forbindelse med denne, utover det ansvaret som ligger til fylkeskommunen.
Før utbetaling av tilskudd
Organisasjonene skal sende driftsbudsjett for neste år innen 30. april.
Rapportering
Alle rapporteringskrav må være oppfylt før tilskudd utbetales.
Stiftelsen Fossum-kollektivet skal sende inn:
- årsberetning og årsregnskap med revisjonsberetning innen 1. juni året etter regnskapsåret.
Tyrilistiftelsen:
- Innlandet fylkeskommune skal sende inn årsberetning og årsregnskap innen 1. juni året etter regnskapsåret.
All informasjon skal sendes til post@udir.no.
Den internasjonale bevegelsen United World Colleges (UWC) jobber for å fremme fred og forståelse gjennom utdanning. De har 18 skoler rundt om i verden. Røde Kors Nordisk United World College (RKNUWC) i Fjaler i Sogn og Fjordane er en av dem. Skolen har ca. 200 elever fra hele verden. Elevene tar de to siste årene av videregående ved skolen, og kan ta en International Baccalaureate (IB) eksamen.
RKNUWC får et bidrag til drift av skolen. Størrelsen på tilskuddet fastsettes etter vedtak i Stortinget.
Før tildeling
Utdanningsdirektoratet må motta budsjettforslag for skolen innen 30. april året før budsjettåret. Budsjettet skal omtale bruken av tilskuddet.
Rapportering
Skolen skal innen 1. juni hvert år:
- rapportere hvor mange norske og utenlandske elever skolen har inneværende skoleår, og en oversikt over hvor mange som har oppnådd IB-diplom. Oversikten kan ettersendes så snart sensuren foreligger. Rapporten skal attesteres av rektor eller annen bemyndiget person.
- sende inn revisorattester årsregnskap. Inntektsført statstilskudd skal gå frem av regnskapet, enten på egen linje eller i egen note.
Budsjettforslag og rapportering sendes til post@udir.no.
Dersom forutsetningen for å få tilskudd ikke er oppfylt, kan Utdanningsdirektoratet holde tilbake tilskuddet.
Tilskuddsordningen skal bidra til at driften ved
- Signo grunn- og videregående skole AS
- Briskeby videregående skole AS
skal opprettholdes på tilnærmet samme nivå som før de ble godkjent som private skoler.
Ordningen skal også bidra til å dekke hjemreisekostnader for elevene ved skolene og drift av internatet ved Signo grunn- og videregående skole.
Tilskuddet blir bevilget på kap. 227 post 78 i statsbudsjettet. Størrelsen på tilskuddet fastsettes etter vedtak i Stortinget.
Rapportering
Alle rapporteringskrav må være oppfylt før tilskuddet utbetales.
Skolen skal innen 1. juni sende årsrapport og revisorattestert årsregnskap i henhold til bestemmelse i § 8-1 i økonomiforskrift til privatskolelova. Dokumentene sendes til post@udir.no.
Tilskuddet skal bidra til at kommunene kan utforme tiltak for å styrke den norskspråklige utviklingen for minoritetsspråklige barn i barnehage.
Tilskuddet skal bidra til at kommunene kan sette i gang tiltak som bygger opp minoritetsspråklige barnehagebarns begrepsforståelse og ordforråd på norsk.
Tilskudd kan også gis til døve eller sterkt hørselshemmede barn når barnehagen har ansatt en tospråklig assistent som behersker tegnspråk. Disse barnehagene kan kontakte sin egen kommune for å undersøke muligheten for å få tilskudd.
Kommunene som mottar tilskudd, plikter å informere private barnehageeiere om tilskuddsordningen. Kommunen disponerer og eventuelt fordeler tilskuddet for å oppnå best mulig styrking av den norskspråklige utviklingen for de minoritetsspråklige barna i barnehagene i kommunen.
Registrering i BASIL
Kommunen mottar tilskudd basert på antall minoritetsspråklige barn i ordinære barnehager. Tallene hentes fra årsmelding for barnehager per 15.12 året før tilskuddsåret (BASIL).
Minoritetsspråklige barn er her definert som barn med et annet morsmål enn norsk, samisk, svensk, dansk eller engelsk. Begge foreldrene må også ha et annet morsmål enn disse språkene.
Kriterier for å få tilskudd
Kommunen må oppfylle to kriterier samtidig for å være berettiget tilskudd:
- Kriterium 1 er at andel minoritetsspråklige barn i barnehage må være minst 10 prosent.
- Kriterium 2 er at antall minoritetsspråklige barn i barnehage må være 50 eller mer.
Minoritetsspråklige barn både i kommunale og private barnehager inngår i andel- og antallsberegningene. Kommunene som oppfyller begge kriteriene har rett på tilskudd.
Beregning av tilskudd
Udir beregner tilskudd basert på rapporteringen i BASIL.
Sats pr. barn beregnes slik:
- Gjeldende bevilgning delt på antall tilskuddsberettigede barn.
Tilskudd pr. kommune:
- Sats per barn ganges med antall minoritetsspråklige barn i ordinære barnehager i kommunen pr. 15.12 i året før tilskuddsåret.
Målet for tilskuddsordningen er å bidra til at voksne døvblinde og døve med tilleggsfunksjonshemminger får opplæring. Det forutsettes at de bor ved Stiftelsen Signo og oppfyller vilkårene for opplæring særskilt organisert for voksne etter opplæringsloven kap. 4A.
Tilskuddet skal bidra til å dekke ekstra utgifter Sandefjord kommune har som vertskommune, inkludert utgifter til sakkyndige vurderinger.
Tilskuddet blir bevilget på kap. 227 post 63 i statsbudsjettet. Størrelsen på tilskuddet blir fastsatt etter vedtak i Stortinget.
Rapportering
Alle rapporteringskrav må være oppfylt før tilskuddet utbetales.
Innen 15. mars skal Utdanningsdirektoratet (post@udir.no) motta:
- årsregnskap
- årsrapport
Statstilskuddet skal komme frem på egen linje i resultatregnskapet eller i note.
Årsrapporten skal angi hvor mange voksne som har fått opplæring fordelt etter de ulike bestemmelsene i kap. 4A i opplæringsloven. Rapporten skal også vise de totale utgiftene som kommunen har hatt i forbindelse med opplæringen, og hvordan disse fordeler seg på følgende kostnadstyper:
- opplæring
- sakkyndige vurderinger
- utstyr
- egen administrasjon
- evt. annet