Prosjektstøtte til antimobbeprogrammer og læringsmiljøprogrammer i grunnopplæringen for 2025–2027

Eiere av antimobbeprogrammer og læringsmiljøprogrammer kan søke om prosjektstøtte til prosjekt som støtter prioriterte mål i grunnopplæringen.

Hvem kan søke? Eiere av antimobbeprogrammer og læringsmiljøprogrammer.

Søknadsfrist: 25. april 2025.

Hvordan søke? Send søknaden på e-post til post@udir.no. Merk søknaden med "Prosjektstøtte til antimobbeprogrammer og læringsmiljøprogrammer i grunnopplæringen for 2025".

Rapporteringsfrist: Årlig underveisvurdering innen 1. oktober, og sluttrapportering innen 1. juli i året etter siste tildelingsår.

Om ordningen 

Gjennom Prop. 1 S (2024-2025) er det i 2025 bevilget 4 millioner kroner til skoleomfattende antimobbeprogrammer og læringsmiljøprogrammer som kan bidra til et godt læringsmiljø og redusere mobbing. 

Formålet er å stimulere eiere av antimobbeprogrammer og læringsmiljøprogrammer til å  

  • forbedre læringsmiljøet og redusere mobbingen på de skolene som tar i bruk de utvalgte programmene 
  • få flere skoler og skoleeiere til å jobbe systematisk og kunnskapsbasert med elevenes læringsmiljø 
  • bidra til et trygt og godt skolemiljø som fremmer elevenes helse, inkludering, trivsel og læring, og bidra til å oppfylle elevenes rettigheter etter kap. 12 i opplæringsloven 


Programmene skal bygge på prinsippene fra gjeldende læreplanverk (LK-20). Etter avtale med skoleeier skal programmene iverksettes på grunnskoler og i videregående skoler. 

De prosjektrettede tiltakene må være landsdekkende, og nå flest mulig elever og lærlinger i grunnskole og videregående opplæring. Søkeren må kunne synliggjøre den forventede nytteeffekten ved å beskrive konkrete tiltak. 

Utdanningsdirektoratet stiller krav om at programeiere har en solid organisasjon og at programmet er kunnskapsbasert. Programmet skal bygge på anerkjente evalueringsmetoder og programeierne skal sannsynliggjøre at programmet har ønsket endringseffekt på elevenes læringsmiljø, og derigjennom også reduserer mobbingen. 

Dette er en prosjektstøtteordning, og søkere kan derfor ikke søke prosjektstøtte til ordinær drift fra ordningen. Tiltakene i søknaden må gjelde prosjektrettede aktiviteter som er tidsavgrensede, og som blir fulgt opp som egne økonomiske enheter. Prosjektene kan ha en tidsramme på 3 år. Med forbehold om Stortingets årlige budsjettbevilgning til ordningen, kan mottaker få innvilget prosjektstøtte for 3 år, med prosjektavslutning senest 31.12.2027. Med forbehold om at statsbudsjettene for 2026 og 2027 blir vedtatt i samsvar med statsbudsjettet for 2025, vil samlede midler til utbetaling være i størrelsesorden 4 millioner kroner årlig. 

Det er bare søknader som gjelder antimobbeprogrammer og læringsmiljøprogrammer som vil bli vurdert. Med antimobbeprogrammer og læringsmiljøprogrammer forstår vi programmer som kombinerer opplæring til ansatte med et fast program av undervisningsøkter og standardisert materiell til bruk i skolens virksomhet. 

Hvem kan få prosjektstøtte? 

Eiere av antimobbeprogrammer og læringsmiljøprogrammer som fullt ut fyller disse kriteriene: 

  • kan bidra på en positiv måte i arbeidet for bedre læringsmiljø i skolen 
  • er registrert i Enhetsregisteret 
  • ikke har som formål å tjene penger (non-profit) 
  • har vedtaksfestet at et eventuelt overskudd skal tilbakeføres til organisasjonens drift 

Slik søker du 

Send søknad på e-post til post@udir.no. Merk søknaden med «Prosjektstøtte til antimobbeprogrammer og læringsmiljøprogrammer i grunnopplæringen for 2025–2027». Søknader som er mottatt hos Utdanningsdirektoratet etter søknadsfristen 25. april, blir ikke behandlet.

Tildeling 

Ordningen har ikke beregningsregler. Bevilgningen på posten blir fastsatt etter vedtak i Stortinget. 
 
I søknaden må det gå klart fram hvordan søkeren vil oppfylle vilkårene for å få prosjektstøtte, og beskrive plan og budsjett for hvordan prosjektstøtten skal brukes. 
 
Det gis prosjektstøtte etter en skjønnsmessig vurdering av søkere som leverer godt beskrevne prosjekter med tidsavgrensning, basert på følgende kriterier: 

  • programmets innholdselementer, slik det framgår i søknadsbeskrivelsen 
  • hva som forventes å være oppnådd (målet) når aktiviteten(e) er gjennomført, slik det framgår i søknadsbeskrivelsen 
  • tilbudt kompetanse, ut fra opplysninger gitt i søknaden  

Rapportering 

Rapporteringskravene vil komme fram av tilsagnsvedtaket. 

Tildeling 2024 
ProgrameierProgram2024
Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge (NUBU)   PALS 1 500 000 
RKBU Vest - Regionalt kunnskapssenter for barn og ungeOlweusprogrammet 1 500 000 
Læringsmiljøsenteret – Universitetet i Stavanger     Bry deg!1 000 000 
Samlet    4 000 000