Utredning av alternativer for rapportering og statistikk om vold og trusler
Gjeldende regelverk
Arbeidsmiljøloven § 3-1 og § 5-1 krever at virksomheten/skolen har et system for forebygging, oppfølging og registrering av vold og trusler.
Arbeidsmiljøloven § 4-3 (4) krever at arbeidstaker skal, så langt det er mulig, beskyttes mot vold, trusler og uheldige belastninger som følge av kontakt med andre.
Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften) §5 fastsetter også krav om risikovurdering, samt at det skal utarbeides tilhørende planer og tiltak for å redusere risikoforhold. Forskriften setter også krav til rutiner for å avdekke, rette opp og forebygge overtredelser av krav i HMS-lovgivningen.
Forskrift om utførelse av arbeid kap. 23 A fastsetter krav om at arbeidsgiver skal kartlegge forhold ved arbeidssituasjonen som kan medføre at arbeidstaker blir utsatt for vold og trusler. Ved arbeid som kan medføre risiko for vold og trusler, setter forskriften krav om nødvendig opplæring og gjennomføring av øvelser i håndtering av slike situasjoner (§ 23A-2). I tillegg skal arbeidsgiver sørge for at arbeidstakere og deres representanter gis nødvendig informasjon om risikofaktorer, samt iverksatte tiltak og rutiner, for å kunne forebygge, håndtere og følge opp vold- og trusselsituasjoner. Arbeidstakere skal også gis informasjon om rutiner for varsling og rapportering (§ 23A-3).
§ 265 i straffeloven sier at med bot eller fengsel inntil 2 år straffes den som ved trusler søker å påvirke yrkesutøvelsen til en person fra en særlig utsatt yrkesgruppe. Som særskilt utsatt yrkesgruppe forstås bl.a. personer som har ansvar for opplæring i grunnskole eller videregående skole.
Kommuneloven § 25-1 krever at kommuner og fylkeskommuner har internkontroll med virksomhetene for å sikre at de følger lovene og forskriftene.