Utredning av alternativer for rapportering og statistikk om vold og trusler

Svar til Kunnskapsdepartementet på oppdrag 2023-022 "Rapportering og statistikk om vold i skolen", sendt 31. mai 2024

Hvilket tiltak anbefales og hvorfor?

Vi anbefaler alternativ 3. Vi vurderer at tallene fra Levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø er mer pålitelige enn hva vi kan forvente å oppnå gjennom alternativ 1 eller 2. Som denne utredningen viser er utfordringen i dag ikke mangel på tall, men at det er vanskelig å feste lit til det tallene viser. I tillegg vil en kombinasjon av kvantitativ og kvalitativ metode kunne bidra med mer nyansert kunnskap om hvor omfattende problemet er, og gi innblikk i synspunkter på hvorfor slike hendelser oppstår.

Udir har presentert de tre alternativene for en arbeidsgruppe bestående av representanter fra Utdanningsforbundet, Fagforbundet, Skolenes landsforbund og KS. Arbeidsgruppen har som mål å bidra til et bedre arbeidsmiljø for lærere og et bedre psykososialt miljø for elevene. Et delmål er å utarbeide en veileder for risikohåndtering av vold og trusler mot ansatte i skolen. Partene er enige i at hovedformålet må være å få mer kvalitativ kunnskap om volden i skolen heller enn å produsere tall for tallenes skyld. En tilbakemelding er også at det er mer informasjon og tall tilgjengelig i dag enn da vedtaket om behov for rapportering og statistikk ble fattet. De er derfor ikke i tvil om at tiltak må settes i gang, uavhengig av hva en eventuell ny statistikk vil vise. 

Tabell 1. Vurdering av måloppnåelse, administrative og økonomiske konsekvenser for Udir og sektor, og risiko for at gjennomføringen og datakvalitet ikke blir vellykket, for de tre alternativene.
Alt.Måloppnåelse: årlig og pålitelig statistikkAdmin. kostn. UdirAdmin. kostn. sektorØkonomiske kostn. UdirØkonomiske kostn. sektorRisiko
1Lav pga lite pålitelige tallMiddelsHøyMiddelsLavHøy
2Middels pga usikkerhet om pålitelige tallHøyHøyMiddelsLavHøy
3Middels pga ikke årlig statistikkLavLavLavLavLav