Rådgivning for lærlinger og voksne

Fylkeskommunen har plikt til å sørge for at både elever og de som har læretid i bedrift har tilgang til rådgivning.

Fylkeskommunen har plikt til å sørge for at både elever og de som har læretid i bedrift skal ha tilgang til rådgivning om utdannings- og yrkesvalg, samt rådgiving om sosiale og personlige forhold. Dette står i opplæringsloven §§ 16-1 og 16-2.

De som har opplæring i bedrift vil kunne få rådgivning om omvalg, jobbmuligheter etter utdanning og hvordan de skal gå frem for å få seg en jobb etter endt utdanning. Videre vil overgangen fra skole til bedrift kunne være krevende på et personlig plan. Rådgivning om sosiale og personlige forhold kan bidra til at den enkelte finner sin plass og får mest mulig ut av opplæringen, noe som igjen vil kunne bidra til at flere fullfører.

Det er ikke et krav at fylkeskommunene driver aktiv og oppsøkende rådgivning, men det skal være mulig for den som har opplæring i bedrift å oppsøke rådgivning ved behov. Fylkeskommunen avgjør selv hvor de ønsker å tilby rådgivningen.

Fylkeskommunen skal også tilby rådgiving om utdannings- og yrkesvalg for deltakere i forberedende og videregående opplæring for voksne. Dette er ikke en individuell rettighet til den enkelte, noe som betyr at man ikke har krav på slik rådgivning. Det er kommunen og fylkeskommunen selv som vurderer hvordan de vil oppfylle plikten og hvordan de vil organisere tilbudet. Dette står i opplæringsloven § 19-12.