Skoledemokratiet
Som elev har du rett til å medvirke og si det du mener i saker på skolen som gjelder deg. Foreldrene dine har også rett til å si sin mening om din skolehverdag.
Skoledemokratiet er regulert i opplæringsloven § 10-4.
Hva er skoledemokratiet?
Skoledemokratiet handler om at du som elev får delta og medvirke aktivt i det som skjer på skolen. Dette kan for eksempel være ved å si din mening om arbeidet med skolemiljø, hvordan opplæringen gjennomføres og skoleregler, eller andre deler av det skolen holder på med som er viktig for deg og dine medelever. Ved å si din mening om hvordan ting bør være eller gjennomføres på skolen, kan du være med på å påvirke din og dine medelevers skolehverdag.
Foreldrene dine har også rett til å si sin mening om din skolehverdag.
Hvordan kan du medvirke?
Du har rett til å medvirke og si det du mener i saker på skolen som gjelder deg. Meningen din skal bli hørt, men det betyr ikke nødvendigvis at du alltid får bestemme.
Alle skoler skal ha et elevråd eller annet brukerorgan som er valgt av elevene. Organiseringen av elevråd er regulert i opplæringsloven § 10-5. Elevråd er det vanligste brukerorganet for elevene både på grunnskolen og i den videregående skolen, men dere kan også velge å organisere dere på en annen måte. Hvis det etableres andre brukerorgan i tillegg til elevrådet eller et tilsvarende brukerorgan, skal dere som er elever være representert i disse brukerorganene også.
Elevrådet eller andre brukerorgan er gode arenaer for at du og dine medelever skal få si det dere mener om skolen og skolehverdagen deres. Det er likevel ikke bare gjennom brukerorgan dere kan medvirke. Det er også mulig å medvirke ved for eksempel å gi tilbakemeldinger på undervisningen, snakke med en lærer eller ta opp noe med klassen.
Opplæringen skal skje i samarbeid med dine foreldre. Dette samarbeidet gjelder både støtten du får fra foreldre i skolearbeid og den direkte kontakten foreldrene dine har med skolen.
Les mer om samarbeid mellom hjem og skole
Hvordan kan dine foreldre medvirke?
Det er vanlig at grunnskoler har et arbeidsutvalg for foreldre (FAU), men foreldrene kan velge å organisere seg på en annen måte. Skolen kan sammen med elever og foreldre bestemme hvordan skoledemokratiet skal organiseres, blant annet om de skal ha FAU eller andre brukerorgan. Hvordan skoledemokratiet skal organiseres, skal stå i skolereglene. Det er bare krav om at det skal være minst ett brukerorgan for foreldrene ved hver grunnskole.
Brukerorgan er viktige for et godt skoledemokrati, og foreldrene skal være representert i de brukerorganene grunnskolene etablerer. Foreldrene skal også gis anledning til å medvirke på andre måter, for eksempel gjennom foreldreundersøkelser, foreldremøter, temamøter som arrangeres i samarbeid mellom skole og hjem eller sosiale arrangementer med fokus på godt skole-/klassemiljø.
I videregående er det ikke vanlig at foreldrene organiseres i brukerorgan, men skolen må uansett sørge for at foreldrene til elever under 18 år får medvirke i saker som gjelder elevenes skolehverdag.
Skolens oppgaver for å sikre et godt skoledemokrati
Det er skolen som skal legge til rette for og oppmuntre til at du, medelevene dine og foreldrene dine skal kunne ytre dere og delta i skoledemokratiet. Skolen må derfor veilede om hvordan dere kan drive skoledemokrati, og gi støtte underveis i arbeidet.
Skolen må også jobbe aktivt for å skape et trygt miljø der du og alle dine medelever kan delta, slik at det ikke bare er de elevene som er representert i elevrådet eller andre brukerorgan som deltar i skoledemokratiet. Skolen skal i tillegg tilpasse deltakelsen etter alderen din.
Det er viktig at alle elever får mulighet til å delta i skoledemokratiet, uavhengig av alder, kjønn, etnisitet, funksjonsnivå eller sosial bakgrunn.
Hvilken informasjon skal du få?
Du og foreldrene dine skal få den informasjonen dere trenger om opplæringen, deg som elev, skolemiljø, skoleregler og andre rettigheter og plikter du har. Det innebærer at skolen aktivt må informere, både om det som gjelder alle og det som kun gjelder deg. Informasjon kan gis på foreldremøte, i klassen, gjennom læringsplattformer eller på e-post. Hvis du er under 18 år, skal foreldrene dine få den samme informasjonen som du får. Ved å få informasjon fra skolen er det lettere for deg og dine foreldre både å delta aktivt i det som skjer på skolen, og å vurdere om du får det du har rett på.