Veileder om realkompetansevurdering i grunnopplæringen
1. Innledning
Veilederen erstatter tidligere nasjonale retningslinjer for realkompetansevurdering i grunnskoleopplæringen og i videregående opplæring for voksne. Selv om dette nå omtales som en veileder, finner du fortsatt informasjon om regelverket kombinert med anbefalinger for gjennomføringen av realkompetansevurderingen.
Opplæringen for voksne skal bygge på kompetansen deltakeren allerede har. Dette står i opplæringsloven § 18-1. De som har rett til opplæring for voksne, har rett til å få realkompetansen sin vurdert og dokumentert. Det står i opplæringsloven § 18-8.
Gjennom en realkompetansevurdering blir den voksnes formelle, uformelle og ikke-formelle kompetanse kartlagt, vurdert, verdsatt og dokumentert. Retten til realkompetansevurdering er sentral i opplæringen for voksne og er avgjørende for at opplæringen skal kunne bygge på den kompetansen den voksne allerede har. Realkompetansevurderingen bidrar også til at den voksne så raskt som mulig kan oppnå relevant kompetanse for arbeid eller videre utdanning.
Med realkompetansevurdering skal man uten bruk av tradisjonelle prøveordninger avgjøre om realkompetansen til den voksne er likeverdig med den kompetansen man får gjennom grunnopplæringen. Realkompetansen skal vurderes ut fra kompetansemålene i læreplanene i fagene eller modulene. Dette står i opplæringsforskriften § 15-5.
Forberedende opplæring for voksne (FOV)
HK-dir har det faglige ansvaret for læreplaner i FOV.
Les mer om disse hos HK-dirVideregående opplæring for voksne (VOV)
Udir har det faglige ansvaret for læreplaner i VOV.
Lærefag som ikke er modulstrukturert følger ordinære læreplaner etter læreplanverket, mens lærefag som er modulstrukturert følger modulstruktrerte læreplaner. Les mer om læreplanverket
Veilederen gjelder tilsvarende for læreplanverket for Kunnskapsløftet - Samisk.
Veilederen har tre deler:
Del 1 handler om overordnede rettigheter og plikter, formålet med realkompetansevurdering, saksbehandlingskrav, retten til å klage mv.
Del 2 handler om realkompetansevurdering i forberedende opplæring for voksne, med informasjon og veiledning om rammene og beskrivelse av fasene i vurderingen.
Del 3 handler om realkompetansevurdering i videregående opplæring for voksne, med informasjon og veiledning om rammene og beskrivelse av fasene i vurderingen.
Målgruppen for veilederen er kommunen og fylkeskommunen, og de fagpersonene som gjennomfører de ulike fasene i realkompetansevurderingen.
Noen begrepsforklaringer
Under følger en forklaring på enkelte begreper som går igjen i veilederen.
- Forberedende opplæring for voksne (FOV): Erstatter det tidligere begrepet grunnskoleopplæring for voksne. Bakgrunnen for endringen er at forberedende opplæring er mer dekkende for hele gruppen av voksne, både de som skal forberedes til videregående opplæring, men også de som skal forberedes for arbeid eller generell livsmestring. Det er fortsatt snakk om opplæring på grunnskolenivå.
- Videregående opplæring for voksne (VOV): Gjelder all videregående opplæring for voksne, uavhengig av om opplæringen følger ordinære eller modulstrukturerte læreplaner.
- Grunnopplæring: En samlebetegnelse for grunnskoleopplæring (1. til 10. trinn), inkludert FOV, og videregående opplæring.
- Deltaker: De som får opplæring etter regelverket som gjelder for voksne, har status som deltaker, ikke elev. Hvorvidt man er elev eller deltaker, avgjøres altså ikke ut fra alder, men ut fra hvilken opplæringsordning man følger.
- Lærling: De som har tegnet lærekontrakt og får opplæring i bedrift etter regelverket som gjelder for lærlinger, har status som lærling, ikke deltaker. Hvorvidt man er en voksen deltaker eller lærling, avgjøres altså ut fra om det er tegnet en lærekontrakt eller ikke.
- Den voksne: Benyttes som omtale av alle som skal få eller får en realkompetansevurdering.