Veileder om realkompetansevurdering i grunnopplæringen

4. Hvem kan bli realkompetansevurdert?

4.1 Personer med rett til opplæring for voksne

De som har rett til opplæring for voksne, har rett til å få realkompetansen sin vurdert og dokumentert. Dette står i opplæringsloven § 18-8.

Dette betyr at retten til realkompetansevurdering gjelder for de som har rett til

4.2 Nyankomne ungdommer

Nyankomne ungdommer må ha lovlig opphold i landet for å få rett til videregående opplæring. Dette står i opplæringsloven § 5-9. Ungdom under 18 år som oppholder seg lovlig i Norge mens de venter på svar på en søknad om oppholdstillatelse, har rett til videregående opplæring hvis det er sannsynlig at de skal være i Norge i mer enn tre måneder. Dette står i opplæringsloven § 5-9.  For de som får avslag på søknaden om oppholdstillatelse, gjelder retten til videregående opplæring fram til dato for endelig vedtak. 

Ungdommene må kunne dokumentere at de har fullført grunnskole eller tilsvarende opplæring for å ha rett til videregående opplæring etter opplæringsloven § 5-1. Ungdom over grunnskolepliktig alder som ikke har vitnemål for fullført norsk grunnskole og heller ikke kan dokumentere for gjennomgått tilsvarende opplæring som følger av opplæringsforskriften § 4-1 bokstav b har rett til FOV etter opplæringsloven § 18-2. Dette innebærer en samtidig rett til realkompetansevurdering etter opplæringsloven § 18-8. Det står i opplæringsloven § 18-10 at retten til FOV for denne gruppen varer ut det skoleåret som starter ved fylte 18 år.

Det er kommunen som må sørge for at de får vurdert og dokumentert sin kompetanse. Dette står i opplæringsforskriften § 15-5.

4.3 Personer med dokumentasjon på opplæring i utlandet tilsvarende fullført norsk grunnskole

Ungdom og voksne som har gjennomgått allmenn grunnopplæring i utlandet i minst ni år, blir innplassert på nivå 2 i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring. Disse skal ikke realkompetansevurderes for FOV.

Innplassering på nivå 2 oppfyller kravet om tilsvarende opplæring etter opplæringsforskriften § 4-1 bokstav b, og gir dermed rett til videregående opplæring for ungdom etter opplæringsloven § 5-1 og rett til videregående opplæring for voksne etter opplæringsloven § 18-3, jf. opplæringsforskriften § 13-1.

4.4 Personer mellom 19 og 24 år som velger videregående opplæring for voksne

De som har rett til videregående opplæring, kan velge videregående opplæring for voksne etter opplæringsloven § 18-3 fra det skoleåret som starter det året man fyller 19 år. Dette står i opplæringsloven § 5-1.

Personer over 19 år som velger videregående opplæring for voksne, får de samme rettighetene og pliktene som andre voksne. Det innebærer også en rett til realkompetansevurdering. De må da søke om videregående opplæring for voksne etter reglene i opplæringsforskriften kapittel 13, og fylkeskommunen må sørge for at de får vurdert og dokumentert sin kompetanse. Dette står i opplæringsforskriften § 13-5. Resultatet av realkompetansevurderingen danner grunnlaget for opplæringstilbudet og skal gå frem av vedtaket om inntak.

4.5 De som søker om videregående opplæring for voksne

Ungdom under 19 år har rett til videregående opplæring for ungdom. De kan likevel etter søknad tas inn til videregående opplæring for voksne etter opplæringsloven § 18-3 dersom det er særlige grunner for det. Dette står i opplæringsloven § 5-1 fjerde ledd. Et eksempel kan være der ungdommen er i en livssituasjon som gjør det nødvendig med mer fleksibel organisering av opplæringen. Dersom fylkeskommunen innvilger søknaden, vil søkeren komme inn under reglene som gjelder for voksne, og dermed ha rett til realkompetansevurdering.

Også de som har rett til videregående opplæring for ungdom fordi de ikke får godkjent opplæring fra utlandet som studie- eller yrkeskompetanse i Norge, har etter søknad rett til å få videregående opplæring for voksne etter opplæringsloven § 18-3. Dette står i opplæringsloven § 5-1 fjerde ledd. De vil i så fall også komme inn under reglene som gjelder for voksne, og dermed ha rett til realkompetansevurdering.  

4.6 Voksne uten rett til videregående opplæring

Hovedregelen er at de som ikke har rett til opplæring for voksne, heller ikke har rett til å få realkompetansen sin vurdert og dokumentert. Det finnes likevel et unntak fra dette, dersom kommunen eller Arbeids- og velferdsetaten (Nav) anbefaler det. Dette står i opplæringsloven § 18-8 andre ledd.

Fylkeskommunen kan ta inn voksne uten rett til videregående opplæring, selv om den voksne har brukt opp sin rett eller er over opplæringspliktig alder og ikke har fullført grunnskoleopplæring eller tilsvarende opplæring. Voksne som blir tatt inn til videregående opplæring uten å ha rett til det, får de samme rettigheter og plikter som de med rett til videregående opplæring for voksne etter § 18-3. Dette står i opplæringsloven § 18-5. Dette innebærer blant annet en rett til å fullføre opplæringsløpet.

Voksne som ikke lenger har rett til videregående opplæring, men søker inntak til en privatskole godkjent etter privatskoleloven § 2-1, hvor voksne uten rett kan tas inn, må bli realkompetansevurdert før inntak. Fylkeskommunen kan pålegge den voksne å dekke kostnadene for realkompetansevurderingen. Inntak av voksne uten rett til videregående opplæring gjelder kun til privatskolene som følger av privatskoleforskriften § 3-5.