Veileder om realkompetansevurdering i grunnopplæringen

9. Inndeling i fire faser

I del 2 og 3 i denne veilederen informerer vi om realkompetansevurdering og fasebeskrivelser for hvordan vurderingen bør gjennomføres. Her er det både krav som er fastsatt i regelverket, og anbefalinger for hvordan saksbehandlingen bør være.

Formålet med inndelingen i fire faser er å bidra til en felles forståelse og praktisering av regelverket, bidra til grundig og god kvalitet på realkompetansevurderingen og at utfallet av vurderingen blir mest mulig riktig. Dette skal bidra til å øke tilliten og legitimiteten til ordningen og sikre de voksnes rettssikkerhet.

Gjennomføringen av realkompetansevurdering er delt inn i fire faser, fra den voksne tar kontakt med kommunen/fylkeskommunen til hen får skrevet ut dokumentasjon. Fasene tydeliggjør kravene som er fastsatt i regelverket, både til de faglige vurderingene og til saksbehandlingen. Veiledning er viktig i alle fasene. Fagpersonene som er involvert har ulike roller og oppgaver avhengig av fasen. Fasene kan gli over i hverandre.

De fire fasene er:

Fase 1: Veiledning og avklaring. Fase 2: Kartlegging. Fase 3: Vurdering og verdsetting. Fase 4: Dokumentasjon

Prosessen bør være så åpen og forutsigbar som mulig, slik at det er lett for den voksne å forholde seg til hva som skal skje i hver enkelt fase. De fleste har liten eller ingen kjennskap til hva realkompetansevurdering er, og hvordan den foregår. Mange kan også føle seg usikre både på situasjonen og egen kompetanse. I veilednings- og kartleggingsfasen bør derfor fagpersonen jobbe med å skape trygghet, klargjøre hvilke faser en realkompetansevurdering består av, og hva som forventes av den voksne i de ulike fasene.

I vurderings- og dokumentasjonsfasen skal fagpersonen vurdere hva den voksne kan, men også her bør fagpersonene bidra til å skape trygghet hos den voksne.