Funn fra tilsyn på barnehageområdet i 2021
Kommunenes ansvar for godkjenning av barnehager og familiebarnehager
Godkjenning av barnehager (inkl. familiebarnehager), ble undersøkt i fire tilsyn. Tilsynene er ulikt innrettet med forskjellige temaer.
Kommunen må sørge for at den avgjør alle søknader om godkjenning av barnehager i tråd med aktuelle krav i barnehageloven, forskrift om politiattest, forvaltningsloven og ulovfestet forvaltningsrett
Tilsynene avdekket manglende veiledning fra kommunen til den som ønsker å søke om godkjenning, samt manglende veiledning i godkjenningsprosessen til de som faktisk søker godkjenning. Alle de tre tilsynene avdekket at kommunens vedtak ikke var i tråd med forvaltningslovens krav. Tilsynene viste at vedtakene blant annet ikke inneholdt en begrunnelse, informasjon om kommunens vurdering av egnethet, reglene og de faktiske forholdene som vedtaket bygger på, samt en beskrivelse av om andre myndigheters uttalelser og eventuelle vilkår var klarlagt. Videre viste tilsynene manglende innhenting av politiattest som en del av godkjenningsprosessen.
Ett tilsyn med godkjenning av familiebarnehager viste manglende oppfyllelse av kravene til saksbehandling når det gjaldt å godkjenne den sammenslutningen som samlet sett utgjør familiebarnehagen, det å godkjenne enkeltstående hjem som én familiebarnehage kun i særlige tilfeller, samt det å godkjenne kun enkle grupper i ubebodde lokaler. Videre ble det avdekket at kommunen ikke vurderer om hjemmene og baselokalet er egnet for familiebarnehagedrift etter barnehageloven.
Manglende oppfyllelse av kravene knyttet til godkjenning av barnehager, kan medføre at barna får et barnehagetilbud med dårligere kvalitet enn hva som følger av regelverket.