Økonomisk tilsyn av private barnehager – oppsummering 2023
1. Innledning
Utdanningsdirektoratet fører tilsyn med private barnehagers bruk av tilskudd og foreldrebetaling. Reglene for denne bruken følger av barnehageloven kapittel V. I tillegg veileder vi om disse bestemmelsene. Denne oppsummeringen beskriver aktiviteten vår i 2023.
Stortinget og regjeringen har lagt til grunn at tilsynet skal være basert på risikovurderinger og eventuelle stikkprøver, og at vi skal avveie risikoen for lovbrudd. Dette omtaler vi nærmere i kapittel 2.
Da vi utarbeidet tilsynsplanen for 2023, bestemte vi oss for at vi ville føre tilsyn på områder hvor risikoen etter vårt syn var høy. Vi valgte å se nærmere på personalkostnader, leie av lokaler, fremmedtjenester, manglende rapportering og mulig feilrapportering, avskrivning av transportmidler og godtgjørelse til styreleder. Vi planla å åpne 190 tilsyn. I tillegg ønsket vi å møte representanter for om lag 800 barnehager for å gi veiledning. Vi omtaler ambisjonene for 2023 i kapittel 3.
Hvilke aktiviteter vi faktisk gjennomførte i 2023, omtales i kapittel 4. En kort oppsummering av aktivitetene er:
- Vi åpnet 158 tilsyn.
- I 137 av tilsynene kom vi så langt (eller lenger) i prosessen at vi sendte ut varsel om vedtak.
- Vi avdekket brudd i 64 prosent av tilsynene.
- Vi møtte representanter for om lag 990 barnehager.
I tillegg sendte vi forslag til regelverksendringer til departementet og kom med høringssvar til regjeringens forslag til endringer i barnehageloven. På systemsiden gjorde vi et omfattende arbeid knyttet til eksterne og interne system.
I kapittel 5 redegjør vi for hvilke tiltak vi planlegger å gjøre i 2024.
Kort sagt er vår oppfatning at størstedelen av de private barnehagene etterlever regelverket når det gjelder bruk av tilskudd og foreldrebetaling.
Vi ser at risikoen for regelverksbrudd er størst når det gjelder transaksjoner barnehagene gjør med nærstående parter. For små barnehager dreier det seg om transaksjoner mellom barnehagen og eier, eller eiers nærstående, privat. For barnehager som inngår i konsern eller kjeder, dreier det seg i større grad om transaksjoner mellom selskap.
Vår vurdering er at tiltakene Utdanningsdirektoratet planla for 2023 – tilsyn, veiledning, innspill til regelverksendringer og utvikling – samlet sett bidrar til at tilskudd og foreldrebetaling kommer barna i barnehagene til gode.