Funn fra tilsyn med privatskolene i 2024

Tilsyn med opplæringen

Gjennomføring av Elevundersøkelsen

Gjennomføring av Elevundersøkelsen ble undersøkt i tolv tilsyn. I de foreløpige rapportene ble det avdekket brudd på regelverket i alle tilsynene.

Tilsynene har avdekket at ingen av skolene meldte opp alle elevene på de obligatoriske trinnene til Elevundersøkelsen. Dette betyr at enkelte elever ikke får muligheten til å gi sin tilbakemelding på hvordan de har det i skolehverdagen. Dette er viktig informasjon for både skolene og offentlige myndigheter.

For tre av skolene viste det seg at skolene hadde meldt opp elevene til Elevundersøkelsen på en annen enhet enn den vi førte tilsyn med. Elevene hadde dermed fått anledning til å si sin mening om skolehverdagen og tilsynet ble avsluttet uten brudd på regelverket.

Individuelt tilrettelagt opplæring

Individuelt tilrettelagt opplæring ble undersøkt i fire tilsyn. Det ble avdekket brudd på regelverket i alle tilsynene. 

For det første ser vi at ikke alle skolene gjennomfører individuelt tilrettelagt opplæring i samsvar med vedtaket. Dette betyr at skolene ikke alltid sikrer at elevene får den opplæringen de har krav på når det gjelder innhold, omfang, organisering og kompetanse.

For det andre ser vi at mange elever ikke blir henvist til PP-tjenesten (Pedagogisk-psykologisk tjeneste) uten ugrunnet opphold. Dette inkluderer tilfeller der

  • henvisninger har blitt forsinket
  • elever blir ikke henvist på nytt når den individuelt tilrettelagte opplæringen ikke dekker deres behov
  • elevene blir ikke henvist når foreldrene har bedt om det

Vi ser også at skolen ikke iverksetter individuelt tilrettelagt opplæring fra vedtaksdato eller fra den datoen vedtaket bestemmer. Dette fører til at elevene får den nødvendige støtten de trenger for sent.

Tilsynene viser at styret ikke har en tilstrekkelig systematisk og tilpasset internkontroll til å sikre at elevene får oppfylt sin rett til individuelt tilrettelagt opplæring. Selv om styret delegerer arbeidet med internkontrollen til skolenivået, er styret likevel ansvarlig.

Kompetanse og spesialkompetanse i steinerpedagogikk

Kompetanse og spesialkompetanse ved Steinerskoler ble undersøkt i to tilsyn. Det ble avdekket brudd på regelverket i alle kontrollspørsmålene som ble undersøkt. 

Kravet om at minst 50 prosent av den samlede stillingsprosenten i lærerstillinger ved skolene skal være dekket av undervisningspersonale med spesialkompetanse innen steinerpedagogikk. Tilsynet vårt avdekket at det ikke er oppfylt. Dette innebærer at skolene ikke har nok undervisningspersonale som oppfyller kravet for å bli ansatt i lærerstilling og har høyere utdanning innen steinerpedagogikk. Dette kan ha negativ innvirkning på elevenes utbytte av opplæringen.

Skoleanlegg

Skoleanlegg ble undersøkt i ett tilsyn og det ble avdekket brudd på regelverket i det ene kontrollspørsmålet som ble undersøkt. 

Tilsynet viste at skoleanlegget ikke var godkjent av statsforvalteren.

Skolemiljø og internkontroll

Skolemiljø og internkontroll ble undersøkt i til sammen fire tilsyn. Samlet ble det avdekket brudd på regelverket i alle kontrollspørsmålene som ble undersøkt. 

Tilsynene har avdekket at skolene har sviktet på flere områder når det gjelder å sikre elvene et trygt og godt skolemiljø.

Vi avdekket at ikke alle som arbeider på skolen, melder fra hvis de har mistanke om eller kjennskap til at en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø eller blir krenket av en ansatt. Vi fant også ut at det ikke straks gjøres undersøkelser i saker ved mistanke om at en ansatt krenker en elev, eller at skoleeier undersøker saker der en i ledelsen krenker en elev. Det mangler også dokumentasjon på hva som blir gjort for å oppfylle undersøkelsesplikten i slike saker.

Tilsynet avdekket også at nødvendige tiltak ikke umiddelbart blir satt inn i tilfeller der en i ledelsen eller en ansatt har krenket en elev.

I ett tilsyn avdekket vi at styret ikke sikret/sørget for at skolen oppfylte varslingsplikten eller undersøkelsesplikten ved mistanke om eller kjennskap til at en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø.

Skolens arbeid med elevenes utbytte av opplæringen

Skolens arbeid med elevenes utbytte av opplæringen ble undersøkt i to tilsyn. I tilsynet hvor det ble avdekket brudd, fant vi brudd på fire av sju kontrollspørsmål som ble. 

I tilsynet med brudd på regelverket, fant vi at skolen ikke ble drevet slik at opplæringen dekker læreplanen i fagene. Undervisningen var ikke i samsvar med godkjente læreplaner. Videre så vi at det ikke ble sikret at opplæringen dekker hele læreplanen i fagene. Dette fører til at elevene ikke får den kunnskapen og ferdighetene de har krav på. Læreplanens målsetninger må innarbeides i undervisningen på en måte som sikrer at elevene oppnår de nødvendige kompetansene.

Styrets ansvar

Styrets ansvar ble undersøkt i til sammen syv tilsyn. Samlet ble det avdekket brudd på regelverket i 44 prosent av kontrollspørsmålene som ble undersøkt. 

Tilsynene har avdekket mangler i styrets ivaretakelse av sitt ansvar. Vi ser at det ikke er utarbeidet årlige tilstandsrapporter om læringsresultater, frafall og læringsmiljø som styret skal drøfte. Det er heller ikke sendt innkallinger og sakspapirer i god tid før styremøtene. Dette fører til at representantene med møte- og uttalerett ikke er tilstrekkelig informert til å ta viktige beslutninger, noe som kan påvirke skolens drift og kvalitet.

Tilsynene har også avdekket at styrene må bli bedre til å vedta budsjett og regnskap. Dette er en viktig oppgave for å sikre økonomisk kontroll og ansvarlighet. Vi ser også at revisor ikke er blitt gjort kjent med privatskoleloven, forskrifter, skolens godkjenning, og det årlige tilskuddsbrevet. Det er nødvendige for å sikre at revisjonen blir gjennomført i henhold til gjeldende krav.

Tilsynene har avdekket at styret ikke alltid følger opp offentlige krav og forutsetninger for virksomheten. Det kan påvirke skolens drift og tilskudd negativt. Disse funnene understreker behovet for en strengere oppfølging og bedre organisering av styrets arbeid.