Funn fra tilsyn med privatskolene i 2024
Tilsyn med skolens økonomiforvaltning
Bruk av tilskudd og skolepenger
Vi undersøkte bruk av tilskudd og skolepenger i tre tilsyn. Vi avdekket brudd på regelverket i alle kontrollspørsmålene som ble undersøkt.
Tilsynet avdekket at en skole har overført overskudd som overstiger 25 prosent av det totale inntektsgrunnlaget til påfølgende regnskapsår. I slike tilfeller kreves det at overskuddet betales tilbake til Utdanningsdirektoratet.
Tilsynene har identifisert at enkelte skoler inkluderer transaksjoner i regnskapet som ikke direkte relaterer til skoledriften. Dette bryter med regelverket og kan føre til at midlene ikke kommer elevene til gode. Det er avgjørende at skolens regnskap kun gjenspeiler aktiviteter knyttet til skolevirksomhet.
Handel med nærstående
Handel med nærstående ble undersøkt i tre tilsyn. Det ble avdekket brudd på regelverket i alle kontrollspørsmål.
Tilsynene har avdekket at skolene ikke oppfyller regelverket knyttet til styrebehandling og dokumentering av handel med nærstående. Dette innebærer at skolene mangler dokumentering av at avtaler og priser er fastsatt på samme vilkår som ville vært mellom uavhengige parter.
Husleie
Husleie ble undersøkt i to tilsyn, inkludert fordeling av kostnader mellom eier og leietaker ved bare-house leiekontrakter. Det ble avdekket brudd på regelverket i 75 prosent av kontrollspørsmålene som ble undersøkt.
Tilsynene avdekket at skolene betalte for påkostninger og installasjoner på bygget som etter husleieavtalen skulle vært dekket av nærstående huseier. Det ble også avdekket at fordelingen av kostnad til oppvarming ikke var riktig fordelt mellom de samlokaliserte skolene og barnehagen.
Manglende avdeligsregnskap og underskudd i tilleggsvirksomhet
Manglende avdelingsregnskap, tilleggsvirksomhet inkludert underskudd i tilleggsvirksomhet ble undersøkt i til sammen ti tilsyn. Det ble avdekket brudd på regelverket i alle kontrollspørsmålene.
Tilsynet avdekket at mange skoler ikke har avlagt avdelingsregnskap for alle tilleggsvirksomheter. Uten avdelingsregnskap er det vanskelig for skolen å ha tilstrekkelig kontroll over om tilleggsvirksomheten går med underskudd.
Tilsynene har avdekket at flere skoler ikke oppfyller regelverket knyttet til Aktiviteter som ikke er direkte knyttet til skolens kjernevirksomhet, som for eksempel SFO og/ eller drift av kantine.. Dette inkluderer blant annet at skolen ikke skal bruke statstilskudd, skolepenger og inntekter fra skolevirksomhet til å finansiere tilleggsvirksomhet.
Vi har også avdekket at det drives annen tilleggsvirksomhet enn det som er godkjent etter søknad, se økonomiforskriften § 2-2, eller økonomiforskriften § 7-1.
Tapt egenkapital
Tapt egenkapital ble undersøkt i til sammen fem tilsyn. Samlet ble det avdekket brudd på regelverket i 86 prosent av kontrollspørsmålene som ble undersøkt.
Vi har gjennomført tilsyn med skoler som har tapt egenkapital og har underskudd i skoledriften. Skolene har et ansvar om å ha forsvarlig økonomiforvaltning. De skal påse at alle tilskudd og skolepenger kommer elevene til gode. Disse skolene må iverksette tiltak for å sikre en forsvarlig økonomiforvaltning fremover. Gjennom tilsyn med 6 skoler er 4 av disse oppkapitalisert med nærmere 24 millioner gjennom kapitalforhøyelser, gaver og konvertering av lån til egenkapital.
Tilsynene har avdekket at ikke alle tilskudd og skolepenger kommer elevene til gode og vi ser at offentlige tilskudd og skolepenger for eksempel har blitt lånt ut i strid med regelverket.
Folkehøgskole – økonomiforvaltning
Folkehøgskolers økonomiforvaltning ble undersøkt i ett tilsyn. Det ble avdekket brudd på regelverket i det ene kontrollspørsmålet som ble undersøkt knyttet til dette temaet.
Tilsynet avdekket brudd på regelverket knyttet til skolens bruk av offentlige tilskudd og elevbetalinger. Det ble varslet et tilbakebetalingskrav på 18 100 000 kroner. Beløpet er beregnet ut fra at midler som stammer fra statstilskudd og elevbetalinger. Skolen har utbetalt overskudd til eierne. Dette er i strid med folkehøyskoleloven § 4a. Skolen har også solgt eiendommer, inkludert personalboliger, og bokført betydelige gevinster. En del av disse midlene har blitt utdelt som utbytte, noe som er i strid med regelverket. Det er påpekt mangler i dokumentasjonen knyttet til enkelte transaksjoner og disposisjoner, noe som gjør det vanskelig å vurdere om alle midler har blitt brukt i tråd med regelverket. I tilsynet er det konkludert med at offentlige tilskudd og elevbetalinger ikke kommer elevene til gode.