Statsforvalterenes tilsyn med barnehage- og opplæringsområdet 2023

Fellesstrekk ved funnene og avslutning

Mange av tilsynene med kommunens internkontroll avdekket at det ikke blir fulgt opp med korrigerende tiltak for å hindre eller forebygge brudd på regelverket. Vi ser også at internkontrollen i mange tilfeller ikke er tilpasset for å hindre eller forebygge brudd på regelverket.

Skoler og kommuner gjør ikke barnets eller elevens beste vurderinger

Uavhengig av tilsynstema ser vi at skolene og kommunene ikke gjør barnet-/ elevens beste vurderinger. Dette mangler både i sakkyndige vurderinger, enkeltvedtak og i selve gjennomføringen av barnehage- og opplæringstilbudet. Når det gjelder enkeltvedtak, ser vi at disse også i mange tilfeller mangler informasjon om innhold, omfang, organisering og kompetansekrav til de som skal gi tilbudet. Videre mangler enkeltvedtakene ofte informasjon om klageadgang, klagefrist, klageinstans, hvem klagen skal sendes til, retten til å se sakens dokumenter og når vedtaket skal opphøre.

Mindre omfangsrike tilsyn er positivt

Vi ser en liten utvikling i at statsforvalterne gjennomfører noe mindre omfangsrike tilsyn enn tidligere år. Dette vurderer vi som positivt fordi det på sikt kan føre til at de vil kunne bruke ressursene sine til å dekke en større andel av den samlede risikoen i sektorene. Tilsyn er et ressurskrevende virkemiddel for både tilsynsmyndigheten, kommunene og fylkeskommunene. Antall tema som det er ført tilsyn med, særlig på opplæringsområdet, sier noe om bredden i risikoen som er avdekket.

Retting skal være sannsynliggjort

På bakgrunn av kommunens erklæring, redegjørelse, dokumentasjon eller andre opplysninger for at de har rettet brudd som er påpekt i tilsyn, skal statsforvalterne vurdere om retting er sannsynliggjort. Statsforvalteren må vurdere om tiltakene som kommunen har iverksatt eller planlegger å iverksette, er tilstrekkelige til å etablere en praksis i samsvar med regelverket, og om det er sannsynliggjort at kommunen vil følge den nye praksisen over tid.

Ansvaret for å følge regelverket

Det er barnehagemyndigheten, barnehageeier og skoleeier som har ansvaret for å følge regelverket. Kommuneloven slår fast at kommunedirektøren skal ha internkontroll for å sikre at kravene i regelverket blir oppfylt. Har kommunene god egenkontroll og selv avdekker og korrigerer ulovlig praksis, vil det påvirke behovet for statlig tilsyn. Bedre kommunal egenkontroll vil ikke erstatte statlig tilsyn, men kan påvirke hyppigheten og omfanget. Statlig tilsyn kommer som tillegg til kommunens egen oppfølgning av virksomheten og ikke som erstatning.

Funn fra tilsyn viser etter vår vurdering at det fortsatt er stort behov for statlig tilsyn på barnehage- og opplæringsområdet.