Opplæringsforskrifta
§ 7-6 Rettar og plikter ved formidling av læreplass
Det kan søkjast om læreplass i eit lærefag som byggjer på det utdanningsprogrammet eller programområdet som er fastsett for faget i læreplanverket og tilbodsstrukturen.
Fylkeskommunen kan tilby læreplass i eige fylke eller i eit anna fylke.
Lærebedrifta avgjer kven ho inngår kontrakt om læretid med. Lærebedrifta kan setje krav til lærlingen, lærekandidaten eller praksisbrevkandidaten på grunn av verksemda i bedrifta, mellom anna når det gjeld kundebehandlinga, utstyret og sjølve produksjonen.
Merknader til forskriften
Paragrafen er gitt med hjemmel i opplæringsloven § 7‑7 tredje ledd. Paragrafen viderefører § 6A‑6 første, andre og tredje ledd i den tidligere forskriften.
Første ledd omtaler ungdoms mulighet til å søke læreplass i et lærefag i tråd med tilbudsstrukturen. For de fleste lærefagene søker man læreplass etter videregående trinn 2. I særløpsfag søker man om læreplass etter videregående trinn 3. I lærefag med videregående trinn 3 i skole søker man om læreplass etter opplæringen er avsluttet.
Andre ledd omtaler fylkeskommunens plikt til å formidle personer med rett til videregående opplæring til lærebedrifter i eget eller et annet fylke som fylkeskommunen har inngått avtale om læreplass med. Paragrafen omhandler alle som har rett på videregående opplæring. Alle elever som søker, skal formidles til lærebedrifter det er inngått avtale med. Det er opp til bedriften å avgjøre hvem de vil inngå kontrakt om opplæring med.
Tredje ledd åpner for at bedriften kan stille krav til lærlingen, praksisbrevkandidaten eller lærekandidaten begrunnet i virksomhetens behov, for eksempel språkkompetanse for en reiselivsbedrift. Kravene som stilles til kandidatene, skal ikke være diskriminerende. Det kan eksempelvis ikke stilles krav som vil stille kandidatene dårligere enn andre på grunn av hens kjønn, religion, nedsatt funksjonsevne, politisk tilhørighet og seksuell legning.