Opplæringsforskrifta
§ 10-5 Klage på vedtak om ikkje å fastsetje standpunktkarakter i fag
Elevar kan klage på vedtak om ikkje å fastsetje standpunktkarakter i fag. Statsforvaltaren er klageinstans.
Dersom skolen ikkje gjer nytt vedtak, skal skolen saman med klaga sende ei grunngiving for at det ikkje er sett standpunktkarakter, ei fråsegn frå skolen om saksbehandlinga og ein kopi av varselet om at karakteren kan falle bort, jf. § 9-7, til klageinstansen. Grunngivinga for at det ikkje er sett karakter, skal vere gitt av kommunen eller fylkeskommunen i samråd med faglæraren.
Statsforvaltaren kan avvise klaga, stadfeste vedtaket om ikkje å setje standpunktkarakter eller oppheve vedtaket.
Dersom statsforvaltaren opphevar vedtaket, skal skolen sørgje for at det blir gjort ei ny vurdering og fastsett ein karakter eller eit anna vurderingsuttrykk. Statsforvaltaren skal ha kopi av det nye vedtaket.
Merknader til forskriften
Paragrafen er gitt med hjemmel i opplæringsloven §§ 2‑3 andre ledd og 5‑4 andre ledd. Paragrafen viderefører delvis § 5‑12 i den tidligere forskriften.
Første ledd første punktum viser til at det er klagerett på vedtak om ikke å sette standpunktkarakter (IV). Det er ikke klagerett på manglende halvårsvurdering med karakter. Andre punktum slår fast at statsforvalteren er klageinstans for klage på enkeltvedtak om å ikke fastsette standpunktkarakter i fag. Statsforvalteren er klageinstans for klager fra elever både i grunnskolen og i videregående opplæring.
Det statsforvalteren skal vurdere, er om skolens vedtak om å ikke fastsette standpunktkarakter er i tråd med reglene i §§ 9-16 og 9-8. Vedtaket til skolen kan være begrunnet i at faglærer ikke har tilstrekkelig vurderingsgrunnlag, eller at eleven har overskredet fraværsgrensen. Statsforvalteren må også vurdere om eleven er varslet i tråd med reglene i § 9‑7.
Andre ledd angir hvilken informasjon skolen skal sende til statsforvalteren sammen med klagen. Begrunnelsen må vise hvorfor eleven ikke har fått karakter i faget. Dersom grunnen til at det ikke er satt karakter, er at fraværsgrensen er overskredet, må faglæreren oppgi elevens fravær i faget og fraværsgrensen. Hvis grunnen til at det ikke blir satt karakter i faget, er at læreren ikke har vurderingsgrunnlag, må læreren vise til elevens eller deltakerens kompetanse opp mot kompetansemålene og i hvilke kompetansemål hen ikke har vurderingsgrunnlag, og hvorfor. Hvis det er eleven som har stort fravær eller ikke har deltatt aktivt, vil faglæreren vanligvis ha oppfylt sitt ansvar. Skolen skal vurdere klagen før de sender saken til statsforvalteren, og kan velge å omgjøre vedtaket til gunst for eleven og sette karakter dersom de tar klagen til følge. Dersom skolen setter en karakter for eleven, skal de ikke sende saken til statsforvalteren. Dette er i tråd med muligheten til å omgjøre eget vedtak i forvaltningsloven § 33.
Kommunens eller fylkeskommunens uttalelse skal bekrefte at faglærers begrunnelse oppfyller kravene i regelverket, og vise til at eleven har blitt gjort kjent med hva som blir vektlagt i vurderingen, og hva som kan føre til at det ikke gis standpunktkarakter i fag. Kommunen eller fylkeskommunen skal også vise til når varselet ble gitt.
Tredje ledd angir resultatet av statsforvalterens behandling. Statsforvalteren kan avvise klagen hvis vilkårene for å klage i § 10‑2 eller de alminnelige reglene i forvaltningsloven ikke er oppfylt. Dersom klagen tas til behandling, kan statsforvalteren enten stadfeste skolens vedtak om IV eller oppheve vedtaket. Hvis statsforvalteren mener at enkeltvedtaket om å ikke fastsette karakter er i tråd med reglene i § 9‑18 og § 9‑8, skal vedtaket stadfestes. Hvis statsforvalteren mener at reglene ikke er fulgt, skal skolens vedtak oppheves, og saken blir sendt tilbake til skolen for ny behandling.
Å fastsette endelig karakter eller et annet vurderingsuttrykk etter fjerde ledd, innebærer at skolen enten kan fastsette en karakter eller opprettholde vedtaket om å ikke gi standpunktkarakter. Dersom eleven ikke er varslet i tråd med § 9‑7, skal det fastsettes en karakter for eleven. Ordlyden endelig karakter betyr at avgjørelsen ikke kan klages på.
Statsforvalteren skal begrunne hvorfor de mener at reglene er brutt. Kommunen eller fylkeskommunen kan pålegge skolen å sende dem en kopi av statsforvalterens enkeltvedtak.