Opplæringsforskrifta
§ 10-8 Klage på gjennomføringa av munnleg eksamen og eksamen som ikkje berre er skriftleg eller munnleg
Dei som har vore oppe til munnleg eksamen eller eksamen som ikkje berre er skriftleg eller munnleg, kan berre klage på formelle feil ved gjennomføringa av eksamen som kan ha hatt noko å seie for resultatet. Statsforvaltaren er klageinstans.
Skolen skal sende klaga til statsforvaltaren, saman med eksamensoppgåva og ein kopi av dei retningslinjene kommunen eller fylkeskommunen har fastsett for gjennomføringa av lokalt gitt eksamen. I tillegg skal skolen sende statsforvaltaren ei fråsegn frå rektor om gjennomføringa av eksamen og ei fråsegn som rektor har henta inn frå sensor og eksaminator, om gjennomføringa av eksamen. Fylkeskommunen sender det same til statsforvaltaren når det gjeld privatistar. Fråsegna om gjennomføringa av eksamen skal då vere frå fylkeskommunen.
Statsforvaltaren kan avvise klaga, stadfeste karakteren eller annullere karakteren. Dersom statsforvaltaren kjem fram til at formelle feil kan ha verka inn på karakteren, skal karakteren annullerast.
Elevar som får karakteren annullert, kan velje å gå opp til ny eksamen, jf. § 9-37. Om dei vel å gå opp på nytt i eit trekkfag, skal faget trekkjast på nytt. Privatistar som ikkje har standpunktkarakter i faget, må gå opp til eksamen på nytt dersom dei vil ha utferda vitnemål.
Merknader til forskriften
Paragrafen er gitt med hjemmel i opplæringsloven § 2‑3 andre ledd og § 5‑4 andre ledd. Paragrafen viderefører §§ 5‑10 og 5‑11 i den tidligere forskriften.
Første ledd første punktum angir at de som har vært oppe til muntlig eksamen og eksamen som ikke bare er skriftlig eller muntlig, bare kan klage på formelle feil ved gjennomføringen som kan ha hatt noe å si for resultatet. Paragrafen omfatter muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen.
At det kan klages på formelle feil, betyr at det ikke kan klages på selve karakterfastsettelsen ved disse eksamensformene. Dette er begrunnet i at det vil være vanskelig å overprøve den faglige vurderingen av eksamen. Eksempler på formelle feil kan være at kandidaten har fått utlevert feil eksamensoppgave, fått for kort forberedelsestid, fått for kort eksamenstid eller ikke har fått tilstrekkelig utstyr, eller at sensor er inhabil eller har trukket inn innsats eller holdninger i vurderingen. Det er et vilkår at feilen må ha virket inn på resultatet. Det innebærer en sannsynlighetsvurdering av om feilen har virket inn eller ikke.
Andre punktum slår fast at statsforvalteren er klageinstans for klage på muntlig eksamen og eksamen som ikke bare er skriftlig eller muntlig. Statsforvalteren er klageinstans for klager fra elever både i grunnskolen og i videregående opplæring.
Andre ledd angir hvilken informasjon skolen skal sende til statsforvalteren sammen med klagen. Rektor skal hente inn en uttalelse fra sensorene om eksamen ble gjennomført i tråd med reglene om eksamen i kapittel 9. Rektor skal også utarbeide en uttalelse om gjennomføringen.
Tredje ledd angir hvilke resultater statsforvalteren kan komme til i klagebehandlingen. Statsforvalteren kan avvise klagen hvis vilkårene for å klage i § 10‑2 eller de alminnelige reglene i forvaltningsloven ikke er oppfylt. Klager på den faglige vurderingen av eksamen skal avvises. Dersom statsforvalteren kommer til at det enten ikke foreligger en feil, eller at feilen ikke har virket inn på karakteren, skal karakteren stadfestes. Hvis statsforvalteren mener at en feil ved gjennomføringen sannsynligvis har virket inn på resultatet, er eksamenskarakteren ugyldig. Statsforvalteren skal da annullere eksamenskarakteren. Statsforvalteren skal begrunne vedtaket sitt.
Fjerde ledd omtaler konsekvensen av annullering. Elever som har fått eksamen annullert etter klage, kan velge om de vil gå opp til ny eksamen eller ikke. Dersom eksamen i trekkfag annulleres, skal det trekkes et nytt fag. Sensorene ved ny eksamen skal ikke ha deltatt i førstegangssensuren. Elever som har fått eksamen annullert og ikke ønsker å gå opp til ny eksamen, kan samtidig som annulleringen få dispensasjon fra kravet til antall eksamener på vitnemålet i § 9-46. Dette gjelder ikke privatister. Privatister må gå opp til eksamen på nytt dersom de ikke har en standpunktvurdering i faget, ellers vil de ikke få utstedt vitnemål.