Opplæringsforskrifta
§ 9-44 Føring av fråvær i grunnskolen
Det skal førast fråvær i dagar og enkelttimar på vitnemålet frå og med 8. trinn. Enkelttimar kan ikkje gjerast om til dagar.
Ein elev eller foreldra til eleven kan krevje at årsaka til fråværet blir ført på eit vedlegg til vitnemålet, dersom dei legg fram dokumentasjon på årsaka til fråværet.
Ein elev eller foreldra til eleven kan krevje at opp til ti fråværsdagar i løpet av eit skoleår ikkje blir førte på vitnemålet, dersom
- det er dokumentert med legeattest at årsaka til fråværet er sjukdom eller andre helseforhold
- eleven har fått godkjent permisjon etter opplæringslova § 2-2 fjerde ledd.
Fråvær på grunn av sjukdom eller andre helseforhold må ha vart i meir enn tre dagar for ikkje å bli ført på vitnemålet, og det er berre fråværet frå og med den fjerde dagen som kan strykast. Dersom ein elev har ein dokumentert risiko for fråvær på grunn av nedsett funksjonsevne eller kronisk sjukdom, kan fråværet likevel strykast frå og med den første fråværsdagen.
Merknader til forskriften
Paragrafen er gitt med hjemmel i opplæringsloven § 2‑3 andre ledd og viderefører deler av § 3‑38 i den tidligere forskriften.
Første ledd angir at alt fravær fra og med 8. trinn skal føres på vitnemålet, i dager og timer. Skolen skal ikke føre fravær før 8. trinn på vitnemålet. Skolen skal kun føre fravær for elever som går på skolen, ikke barn som er utskrevet fra skolen.
I de tilfellene der eleven eller foreldrene fremskaffer dokumentasjon for fraværet etter andre ledd, må skolen sørge for at denne dokumentasjonen oppbevares på en måte som ikke er i strid med personopplysningsloven. Opplysningene som er relevant dokumentasjon i denne sammenheng, kan ofte være sensitive opplysninger. Eleven eller foreldrene må videre legge frem dokumentasjonen for årsaken til fraværet. Dette skal skje før fraværet skjer, hvis det er mulig. Det vil ikke være noe problem med permisjoner, som skal søkes om i forkant. Ved sykdom eller annet uforutsigbart fravær må eleven eller foreldrene legge frem dokumentasjonen så fort som mulig etter at eleven er kommet tilbake på skolen.
Tredje ledd regulerer fravær som eleven eller foreldrene kan kreve at ikke skal føres på vitnemålet. Det er inntil 10 dager i løpet av et opplæringsår som kan unntas føring. I grunnskolen er det to typer fravær som elevene eller foreldrene kan kreve at skal unntas fra vitnemålet. Dette er dokumentert fravær som følge av sykdom eller andre helsegrunner, og innvilget permisjon etter opplæringsloven § 2‑2 fjerde ledd. Hvis det er innvilget permisjon i mer enn 10 dager i løpet av et år, skal det som overstiger 10 dager, føres på vitnemålet. Permisjoner kan unntas føring fra og med første dag. Rådgivning, elevrådsarbeid og samtaler med PP-tjenesten er eksempler på rettigheter som ikke regnes som fravær. Det er videre presisert at gyldig dokumentasjon for fravær på grunn av sykdom eller andre helseforhold er legeattest.
Etter fjerde ledd er det bare fravær av helsegrunner fra og med den fjerde fraværsdagen som kan unntas føring, hvis ikke det er en dokumentert risiko for helsefravær grunnet funksjonshemning eller kronisk sykdom. Hvis legeerklæringen viser en slik dokumentert risiko for helsefravær, kan fraværet strykes fra første dag. Timefravær, for eksempel legebesøk eller BUP, kan ikke unntas føring.
Føring av fravær er ikke et enkeltvedtak etter forvaltningsloven.
Organisert studiearbeid og skoleadministrative gjøremål etter avtale med faglærer eller rektor regnes ikke som fravær. At organisert studiearbeid ikke regnes som fravær, innebærer at arbeidet er en del av opplæringen og må danne grunnlag for å kunne vurderes, jf. § 9‑16 og § 9‑11, jf. § 9‑1. Skoleadministrative gjøremål kan for eksempel være elevrådsarbeid. Arbeidet må være avtalt på forhånd.